Dest over Xavi en Barça

Dest: 'Hij zei: ik reken op je, lees de pers niet, maar zodra ik terugkwam..'

Vandaag om 08:32

Sergiño Dest heeft het gevoel dat Xavi niet altijd eerlijk is geweest tegen hem tijdens hun gezamenlijke periode bij FC Barcelona. Ondanks lastige periodes omschrijft de PSV’er zijn tijd bij de Catalanen in gesprek met Diario AS als 'ongelooflijk en prachtig'.

Dest maakte in oktober 2020 voor 21 miljoen euro de overstap van Ajax naar FC Barcelona. Onder Ronald Koeman kende de rechtsback een vliegende start in Catalonië. Daarna ging het snel bergafwaarts. "Uiteindelijk was ik nieuw hier, mijn teamgenoten kenden mij niet." Zijn manier van spelen werd een probleem bij Barça. "Ik heb een stijl waarin ik vaak risico's neem met de bal, maar hier werd mij gevraagd een ander spel te spelen. Daardoor verloor ik wat vertrouwen in mijn beslissingen."

De club zelf raakte ook in verval. Dat speelde Dest en zijn teamgenoten parten. "Het waren geen goede tijden voor de club. We verkeerden in een soort depressie, er waren veel problemen buiten het voetbal en het was een beetje chaos. De resultaten leden eronder omdat ook belangrijke transfers niet konden plaatsvinden. Daarna was het deze speler moet weg, de andere is heel slecht… dat weegt allemaal zwaar."

Uiteindelijk werd Koeman ontslagen en Xavi volgde hem op. Met de oud-middenvelder heeft Dest minder goede ervaringen. "Het lag niet aan mij, maar ik heb niet het gevoel dat ik bij Xavi veel kansen heb gehad", aldus de back. "Ik had het gevoel dat ik met grenzen moest spelen, dat ik mezelf niet was. Ik wilde meedoen aan de aanval, want daar ligt mijn kracht, maar hij vroeg me niet op te komen. Ik denk dat hij niet eerlijk tegen mij was. We hadden verschillende gesprekken waarin hij mij één ding vertelde, maar later twijfelde ik of dat echt waar was. In de zomer, voordat hij op vakantie ging, zei hij tegen me: Ik reken op je, lees de pers niet. En zodra ik terugkwam, zei hij tegen mij: Je moet gaan."

Al met al heeft Dest wel genoten van zijn tijd bij FC Barcelona. "Het was een ongelooflijke en prachtige ervaring. Ik zal Barça altijd in mijn hart dragen. Het was jammer dat het zo moest eindigen, want ik had het gevoel dat ik nog steeds nuttig kon zijn voor de club. Maar als er een nieuwe coach arriveert en zijn ideeën heeft, kun je die niet veranderen."

Beluister de nieuwste #DoneDeal over Feyenoord, Ajax, PSV én de beste Eredivisie-vertrekkers hier!