Ajax-huurlingen: Mislintat-verrassing stelt weer teleur, hoopvol signaal pechvogel

Ajax-huurlingen: Mislintat-verrassing stelt weer teleur, hoopvol signaal pechvogel

Vandaag om 12:00

Waar PSV dit seizoen nog geen enkele huurdeal heeft gesloten, hebben Feyenoord en Ajax afgelopen zomer wél meerdere spelers op huurbasis uit laten vliegen. Hoe vergaat het de huurlingen van de Rotterdammers en Amsterdammers bij hun nieuwe, tijdelijke werkgever? VoetbalPrimeur zoekt het uit. Ajax, dat vijf spelers tijdelijk elders heeft gestald, komt nu aan bod.

Carlos Forbs (Wolverhampton Wanderers)
Alex Kroes zette vrijwel de volledige transferzomer in op definitieve uitgaande transfers bij Ajax, maar in het slot van de window moest de technisch directeur genoegen nemen met huurdeals om nog wat spelers te kunnen slijten. Zo ook inzake Forbs: Wolves betaalt in de eerste instantie een huursom van 2,5 miljoen euro, terwijl er een koopoptie van 13,5 miljoen euro opgenomen is in de deal. Die wordt verplicht als Forbs minimaal tien Premier League-duels in de basis start bij Wolves. Daarmee kan Ajax het aankoopbedrag van minimaal veertien miljoen euro terug gaan verdienen.

Of men in Amsterdam met de wetenschap van nu nog steeds tevreden is met de exit van Forbs, valt te bezien: doordat ook Steven Bergwijn op Deadline Day vertrok en de inkomende transfer van Kamaldeen Sulemana in het water viel, kampt trainer Francesco Farioli met een groot tekort op de linkerflank bij Ajax. Daarnaast staat Wolves nu onderaan in de Premier League, wat uiteindelijk gevolgen kan hebben voor de koopoptie in de Forbs-deal: het is namelijk gebruikelijk dat clubs onder zo’n verplichte koopclausule uit kunnen als ze dat seizoen degraderen.

Op dit moment staat de teller op één basisplaats in de Engelse competitie voor de Portugees jeugdinternational, doordat hij vorige week tegen Brentford mocht starten. Forbs wacht nog op zijn eerste goal en assist voor Wolves, al was hij als invaller tegen Liverpool (1-2 nederlaag) wel betrokken bij de gelijkmaker. Bij zijn nieuwe club lijkt de rappe aanvaller zich te moeten richten op de positie van rechtermiddenvelder in een 4-1-4-1-formatie. Manager Gary O'Neil kiest op die plek ook vaak voor spelers als Jean-Ricner Bellegarde en Mario Lemina, die normaliter centraler op het middenveld spelen.

Borna Sosa (Torino)
Een jaar geleden toverde toenmalig technisch directeur Sven Mislintat Sosa als een konijn uit zijn hoge hoed op Deadline Day, maar de Kroatische linksback heeft amper kunnen overtuigen in de Johan Cruijff Arena. Vooral op defensief gebied oogde Sosa, die eigenlijk beter tot zijn recht komt als wingback, kwetsbaar. Ajax stuurde Sosa aan het begin van het seizoen terug naar Jong Ajax en Kroes wilde de international graag verkopen, maar hij moest genoegen nemen met een huurdeal met Torino.

De Serie A-club kan Sosa na dit seizoen definitief overnemen voor acht miljoen euro. Dat is precies het bedrag dat Ajax aanvankelijk aan VfB Stuttgart heeft betaald voor de verdediger. Bij Torino strijdt Sosa momenteel samen met Feyenoord-huurling Marcus Pedersen om een basisplek. Trainer Paolo Vanoli kiest namelijk steevast voor Valentino Lazaro, die op beide flanken uit de voeten kan, op één van de wingbackposities. Daardoor blijft er nog maar één plekje over Pedersen en Sosa, die regelmatig van stuivertje wisselen.

Sosa heeft tot dusver de meeste minuten gemaakt, maar in de laatste wedstrijd van Torino voor de interlandperiode (tegen Internazionale, 3-2 verlies) mocht Pedersen ten faveure van de Ajax-huurling aan de aftrap verschijnen. Sosa liet recent weten dat hij het ook goed naar zijn zin heeft bij zijn tijdelijke werkgever. De fans van Torino lijken op zijn zachtst gezegd echter nog niet helemaal overtuigd te zijn van de linkspoot: op social media is de tendens rondom hem ronduit negatief.

Naci Ünüvar (Espanyol)
Na een uitleenbeurt bij FC Twente ging Ünüvar in de voorbereiding vol voor zijn kans onder trainer Francesco Farioli, maar net als de hiervoor genoemde Sosa werd de kleine aanvaller uiteindelijk teruggezet naar Jong Ajax. Daarmee gaven de Amsterdammers ook aan het opleidingsproduct, die in de jeugd altijd een grote toekomst werd voorspeld, het signaal af dat hij mocht vertrekken. Een definitieve transfer zat er niet in, maar in het slot van de window wist Ünüvar nog een huurmove naar Espanyol te maken. Ook in deze deal is een optie tot koop opgenomen.

In de Spaanse competitie komt Ünüvar echter ook amper aan bod. Tot dusver kwam de Turks jeugdinternational niet verder dan een invalbeurt van zeventien minuten tegen Villarreal bij Espanyol. Verder zat hij bij vijf competitiewedstrijden negentig minuten op de bank. Ünüvar zal zich dan ook meer hebben voorgesteld van zijn tijd in Barcelona, al heeft hij nog alle tijd om de situatie te doen kantelen. Recent gaf de dribbelaar ook aan dat hij wel moet wennen aan zijn nieuwe omgeving, ondanks dat hij goed opgevangen is: zo wordt er bij Espanyol amper Engels gesproken. Ünüvar heeft dan ook al Spaanse les genomen.

Jakov Medic (VfL Bochum)
Om Daniele Rugani op huurbasis binnen te kunnen halen, moest Ajax Medic zien te slijten. Met veel pijn en moeite lukte dat uiteindelijk: de Mislintat-aankoop keerde terug naar Duitsland, waar hij eerder al voor St. Pauli uitkwam, om op tijdelijke basis te tekenen bij het VfL Bochum van Dani de Wit en Myron Boadu. Waar Medic in Amsterdam totaal uit beeld was verdwenen, is hij bij Bochum niet meer weg te denken uit het elftal. De Kroaat was tot dusver in alle wedstrijden van zijn club verzekerd van een basisplaats dit seizoen. In de eerste twee duels werd Medic nog vlak voor tijd naar de kant gehaald, inmiddels maakt hij ook steevast de negentig minuten vol.

Het lijkt dan ook zeker niet ondenkbaar dat Bochum de optie tot koop, die naar verluidt twee miljoen euro bedraagt, gaat lichten. Het is voor Ajax dan wel te hopen dat de club beter gaat presteren: Bochum staat namelijk laatste in de Bundesliga, met slechts één punt uit zes duels. Als Die Unabsteigbaren zouden degraderen, is de kans een heel stuk kleiner dat Medic ook volgend seizoen in het westen van Duitsland actief is.

Tristan Gooijer (PEC Zwolle)
Vorig seizoen kreeg Gooijer onder trainer John van ’t Schip regelmatig speeltijd, al was dat vaak meer geboren uit nood dan uit luxe. Ajax wilde de verdediger dit seizoen graag wekelijks vlieguren laten maken op het hoogste niveau, waardoor een huurtransfer naar PEC uiteindelijk tot stand kwam. De kans is echter aanwezig dat Gooijer zijn eerste wedstrijd voor De Blauwvingers ook direct zijn laatste was: in de eerste speelronde van de Eredivisie liep de jeugdinternational na 26 minuten al een zware knieblessure op, waardoor hij lange tijd uit de roulatie is.

Over de precieze herstelduur van Gooijers blessure is niets bekend. Officieel is hij nog altijd een huurspeler van PEC. Dat zou erop kunnen wijzen dat de partijen hoop hebben op een terugkeer voor het einde van het seizoen. Gooijer zal zich in de komende weken en maanden echter eerst volledig moeten richten op zijn herstel.