De Fockert worstelde in Feyenoord-jeugd: 'Wissel maar'

Mentale problemen in Feyenoord-jeugd: 'Moet straks tegen gruwelijke Ajax-spelers'

Vandaag om 17:44

Maarten de Fockert worstelde als jeugdspeler van Feyenoord al met de druk in het voetbal. De 29-jarige keeper vertelt dat hij alles deed om maar niet op te vallen, waardoor hij ook niet de broodnodige mentale begeleiding zocht of kreeg.

De Fockert sloot zich op zijn negende aan bij de jeugdopleiding van Feyenoord. "Het ging hartstikke goed en ik kreeg complimenten, maar achteraf denk ik dat ik toen doorkreeg: wow, ik zit nu in een opleiding met allemaal heel goede spelers", laat hij weten aan Voetbal International. "Rick Karsdorp, Anwar El Ghazi en Tonny Vilhena. Lieve jongens, maar toen allemaal haantjes met een grote bek."

Zelf was De Fockert juist heel timide. "Ik merkte dat ik heel veel druk ging ervaren. Vaak kregen we te horen: 'Je speelt met het Feyenoord-logo, honderdduizend jongens willen op jouw plek staan'. Dan dacht ik altijd: Wissel maar, doe voor mij maar iemand anders. Moet ik straks tegen Ajax spelen… Allemaal gruwelijke spelers, het wordt gefilmd. Als ik maar geen fout maak, als ik maar geen fout maak. Dan ga je juist verstijven. Ik stond onder hoogspanning."

De Fockert wilde niet dat anderen merkten dat hij het moeilijk had en trok zelfs een masker op voor zijn familie. In de jeugd van Feyenoord kwam voor het eerst mentale begeleiding aan bod. "Moest je met zijn allen in een computerhokje op de club een vragenlijst invullen over hoe je je voelde. Maar ja, ik wilde natuurlijk niet invullen dat het slecht ging. Ik wist wat ik moest doen invullen om niet op te vallen, niet op kantoor te hoeven komen. Dat lukte steeds. Zorgen dat ik nooit het middelpunt was. Dat doe ik denk ik al sinds ik negen ben, maar dat is helemaal geen natuurlijk gedrag. Meer een soort zelfbescherming."

De Fockert deed ook tijdens de rest van zijn loopbaan alsof alles goed ging, hoewel hij worstelde met de stress en zijn zelfvertrouwen. Pas toen hij de knoop doorhakte om te stoppen, vond hij zijn eigen weg. Zo is hij tegenwoordig één van de vaste gezichten van de Cor Potcast.

Lees hier het hele verhaal van De Fockert over zijn mentale strijd