Oranje-conclusies: Koeman heeft geen Plan B

Oranje-conclusies: Koeman heeft geen Plan B, bizar cadeau niet uitgepakt

11 oktober om 23:10

Het Nederlands elftal sleepte vrijdagavond een punt uit het vuur in Hongarije (1-1), na een rode kaart voor Virgil van Dijk en late gelijkmaker van Denzel Dumfries. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

Oranje stelt teleur
Een maand na de geslaagde interlandperiode van september, met een zege op Bosnië en Herzegovina (5-2) en gelijkspel tegen Duitsland (2-2), waren de verwachtingen hooggespannen. Normaal gesproken zou Hongarije verslagen moeten worden. Een zege met grote cijfers? Best mogelijk. Maar het viel vies tegen in Boedapest. Geen moment maakte het Nederlands elftal aanspraak op de zege.

Geen Plan B tegen Hongaren
De stugge Hongaren maakten er een fysieke strijd van en trokken hun poot geen moment terug. Het zorgde er mede voor dat veel Oranje-internationals nooit in hun spel kwamen. Het was een frustrerende avond, óók door het feit dat bondscoach Ronald Koeman geen breekijzer als Wout Weghorst en Luuk de Jong voorhanden had. Dankzij een fraaie kopbal van Denzel Dumfries staat Oranje uiteindelijk niet met lege handen, maar wat is het Plan B?

Bizar cadeau niet uitgepakt
In de eerste helft van Hongarije - Nederland gebeurde iets wat in het hedendaagse voetbal eigenlijk nooit meer voorkomt: een indirecte vrije trap, nota bene bínnen het strafschopgebied. De Hongaarse blunder werd echter niet afgestraft door Oranje. Als de poging van Cody Gakpo er wél in was gegaan was 11 oktober 2024 de geschiedenisboeken ingegaan, want op zo'n manier scoorde Oranje nog nooit.

Zirkzee scoort geen punten
Niet Brian Brobbey, maar Joshua Zirkzee mocht van Koeman beginnen in de punt van de aanval. "Ik denk dat Hongarije minder hoog druk zet, zodat we met Joshua een goed aanspeelpunt dichter bij hun doel hebben", verklaarde de bondscoach, die min of meer gelijk kreeg. Alleen betaalde Zirkzee het vertrouwen niet uit. De spits van Manchester United is technisch volmaakt, maar het ontbrak in Boedapest aan 'torinstinct'. Goede kans dat Brobbey komende maandag start tegen Duitsland.

Trendbreuk voor Oranje
Het gelijkspel is een trendbreuk voor Oranje. Vóór vrijdagavond leverden de laatste negen interlands tegen de Hongaren negen Nederlandse zeges op. De laatste keer dat Nederland niet won van Hongarije, was veertig jaar geleden. Toch ging het drie jaar geleden al eens mis in de Puskás Aréna, waar het EK 2020 eindigde met een pijnlijke nederlaag tegen Tsjechië (2-0). Het was de laatste wedstrijd van Frank de Boer als bondscoach.

Next up: Duitsland
Maandag moet het Nederlands elftal er weer staan. Dan is Duitsland de tegenstander in München. Virgil van Dijk zal door zijn rode kaart ontbreken. Die Mannschaft won zijn derde groepswedstrijd overigens wél, met 1-2 tegen Bosnië en Herzegovina. Om door te stoten naar de kwartfinale van de Nations League, moet Nederland bij de beste twee eindigen. Dat is anders dan in de afgelopen edities, toen je groepswinnaar moest worden om naar de knock-outfase te gaan.