Oranje op rapport na Nations League-duel met Hongarije

Oranje op rapport: laagste cijfer voor Van Dijk, één positieve uitzondering

11 oktober om 22:45
Laatste update: 11 oktober om 23:02

Het Nederlands elftal heeft de uitwedstrijd tegen Hongarije in de Nations League ternauwernood afgesloten met een 1-1 gelijkspel. VoetbalPrimeur geeft rapportcijfers aan de elf basisspelers en bondscoach Ronald Koeman.

Bart Verbruggen - 6: een frustrerende avond voor Verbruggen, die alleen maar kon toekijken hoe doelpuntenmaker Roland Sallai eerst de paal raakte en daarna voor de 1-0 tekende. Daar was geen houden aan.

Denzel Dumfries - 7: met de aanvoerdersband om zijn arm kopte Dumfries de 1-1 binnen voor Oranje. Daarmee toonde hij zijn kenmerkende veerkracht, na een mislukte eerste helft. De rechtsback verzaakt nooit.

Stefan de Vrij - 6,5: aan De Vrij lag het niet. De routinier verrichtte nuttig werk achterin bij Oranje en kreeg na rust twee goede kopkansen. Hij moest het veld ruimen toen Oranje alles op alles ging spelen.

Virgil van Dijk - 4: een avond om snel, heel snel te vergeten voor Van Dijk. De grote leider ging niet vrijuit bij de Hongaarse goal door alleen maar oog te hebben voor de bal. Vervolgens ging het van kwaad tot erger. Binnen drie minuten kreeg hij twee keer geel en dus rood.

Micky van de Ven - 6: bij afwezigheid van Nathan Aké kreeg Van de Ven zijn kans als linksback in Oranje. Het werd niet de wedstrijd waar hij vooraf van zal hebben gedroomd.

Ryan Gravenberch - 5,5: in bloedvorm bij Liverpool, maar die lange reeks wedstrijden leek Gravenberch vrijdagavond in de benen te voelen. De middenvelder maakte geen frisse indruk.

Quinten Timber - 6: de Hongaren zochten Timber nadrukkelijk op in de openingsfase, want om de haverklap kreeg de Feyenoord-captain een schop te verduren. Daarna wist hij niet zijn stempel te drukken.

Tijjani Reijnders - 5: aan mogelijkheden geen gebrek, maar Reijnders speelde een ongelukkige wedstrijd. Het doelpunt van Hongarije ontstond bij balverlies van de AC Milan-middenvelder.

Xavi Simons - 5: geen goede beurt van Simons, die totáál niet in de wedstrijd zat. Hij voegde tot zijn eigen frustratie bar weinig toe en zijn standaardsituaties waren ook niet om over naar huis te schrijven.

Joshua Zirkzee - 5: niet Brobbey, maar Zirkzee mocht starten van Koeman. Dat vertrouwen werd niet terugbetaald. Soms toonde hij glimp van zijn klasse, maar van een spits van Manchester United mag meer 'torinstinct' worden verwacht.

Cody Gakpo - 6: het rendement van Gakpo in Oranje is onovertroffen. Weer was hij belangrijk met een assist. Verder waren zijn hoogtepunten echter op één hand te tellen.

Invallers
Guus Til - x: viel na 75 minuten in voor Timber en speelde te kort voor een beoordeling.
Donyell Malen - x: viel na 75 minuten in voor Zirkzee en speelde te kort voor een beoordeling.
Brian Brobbey - x: viel na 75 minuten in voor De Vrij en speelde te kort voor een beoordeling.
Matthijs de Ligt - x: viel na 81 minuten in voor Simons en speelde te kort voor een beoordeling.
Jorrel Hato - x: viel na 89 minuten in voor Gakpo en speelde te kort voor een beoordeling.

Bondscoach
Ronald Koeman - 5,5: de bondscoach hoopte dat Oranje de goede lijn van de vorige interlandperiode zou doortrekken, maar kwam bedrogen uit. Het zal voor teleurstelling zorgen bij Koeman, die echter zelf ook lang wachtte met zijn tactische ingreep.