Italië wil challenges in het voetbal bij arbitrale fouten

Italië heeft wens om arbitrale fouten tegen te gaan met challenges

Vandaag om 16:10

De Italiaanse voetbalbond (FIGC) heeft zich gemeld bij de International Football Association Board (IFAB) om te mogen testen met een nieuw systeem voor scheidsrechters. Men wil op het derde niveau gaan testen met een model, waarbij coaches de kans krijgen om in hun ogen foute beslissingen aan te vechten met een challenge, zoals in het hockey en tennis.

Gabriele Gravina, president van de FIGC, heeft bevestigd dat de Italianen hier werk van maken. Ze moeten toestemming krijgen van de IFAB, de spelregelcommissie van de FIFA, om dit experiment uit te voeren. "Videosupport kan scheidsrechters ondersteunen in het maken van de juiste beslissingen", vertelt de Italiaanse scheidsrechtersbaas Gianluca Rocchi.

Indien de IFAB toestemming geeft, zal er voor het eerst in de voetbalwereld gebruikgemaakt worden van challenges. In het jeugdvoetbal werd er al wel eerder getest met dit scheidsrechterssysteem. In de hockey- en tenniswereld wordt dit al langer gebruikt. Zowel coaches als speler krijgen daar de kans om een beslissing van de scheidsrechter - of het uitblijven van zo'n beslissing - aan te vechten met een challenge. Als een team geen gelijk krijgt, raken ze het recht van de challenge kwijt. Bij een juist besluit van een team, behouden ze het recht op een challenge.

Het is niet bekend of Italië ditzelfde systeem wil invoeren in de Serie C, het derde niveau. Bij dit nieuwe systeem is er in ieder geval geen VAR die de scheidsrechter ondersteunt vanaf een andere locatie.

Beluister de nieuwste #DoneDeal over Feyenoord, Ajax, PSV én de beste Eredivisie-vertrekkers hier!