Koeman spreekt over Brobbey en Zirkzee

Koeman: 'Alleen extreme talenten nu al volmaakt, Brobbey moet verbeteren'

10 oktober om 21:58

Ronald Koeman is voorlopig niet van plan om een vaste spits aan te wijzen bij het Nederlands elftal. De bondscoach bekijkt per wedstrijd of hij een beroep doet op Joshua Zirkzee of Brian Brobbey.

"Ik ga mezelf niet vastzetten door te zeggen dat die of die altijd op het wedstrijdformulier staat", stelt Koeman op de persconferentie, voorafgaand aan het Nations League-duel met Hongarije in Boedapest. "Het kan verschillen per interland. Misschien sprak ik de vorige keer iets te makkelijk uit dat ik nu een nummer 1-spits wilde hebben. Het ligt dicht bij elkaar."

Zirkzee maakte vorige maand indruk tegen Bosnië en Herzegovina, met onder meer een doelpunt. Een paar dagen later oogde ook Brobbey sterk als aanspeelpunt tegen Duitsland. De Ajacied gaf een assist. Bij hun clubs gaat het voorlopig minder voorspoedig. "Joshua zit in een moeilijke situatie bij United. De laatste weken speelde hij niet altijd meer", weet Koeman.

"Brobbey moet zich verbeteren"
"En in Brobbey zit ook nog veel rek", aldus de keuzeheer. "Ik weet niet hoe Brobbey werkt en traint bij Ajax, maar het is duidelijk dat hij nog een jonge spits is. We hebben tegen Duitsland gezien waar zijn goede kwaliteiten liggen. Zijn snelheid, hij is sterk en balvast. Maar er zijn ook onderdelen waarop hij kan en moet verbeteren. Dat is ietsje meer rust voor de goal, zijn aannames et cetera."

Koeman vindt dat niet vreemd. "Dat is logisch. Extreem grote talenten zijn op die leeftijd misschien volmaakt. Maar er zit nog heel veel rek in. Dat beseft hij en hij staat er heel open voor. Ik heb hem alleen bij het Nederlands elftal, maar je praat er wel met hem over. Het is met name bij zijn club dat hij dit soort aspecten kan en moet verbeteren."