Mossou na nieuwe job Klopp: 'Bedreiging voor voetbal'

Vlammend betoog Mossou na nieuwe job Klopp: 'Bedreiging voor Nederlandse clubs'

Vandaag om 20:43

Sjoerd Mossou wordt er niet vrolijk van dat Jürgen Klopp aan de slag gaat als Head of Global Soccer binnen het Red Bull-imperium. De Algemeen Dagblad-verslaggever ziet de multiclubconcerns als een 'bedreiging voor het voetbal'.

"Dat geldt voor de City Group en dat geldt voor Red Bull, dat is de één na grootste volgens mij. Als een man als Jürgen Klopp daar een soort van uithangbord van wordt, want dat wordt hij, dan vind ik dat niet per se een goede ontwikkeling", zegt Mossou in de AD Voetbalpodcast. "Ik vind het echt een serieuze bedreiging voor zowel de clubs binnen dat concern als voor de concurrentie."

Volgens de verslaggever veranderen overgenomen clubs in een 'doorgangshuis'. Hij wijst op Lommel en Troyes binnen de City Group. "Al die clubs hebben alleen maar de functie om op te leiden en door te verkopen. Zoveel mogelijk spelers rondpompen in dat systeem. Dat is heel goed voor de club aan de top van de piramide. Daar wordt heel veel geld mee verdient", beseft hij. "Maar het is een heel cynisch businessmodel waarbij je de clubs uitholt die je overneemt."

"Ga maar bij Lommel en Troyes kijken en vragen", vervolgt Mossou. "Dat zijn eigenlijk geen normale voetbalclubs meer. Dat zijn geen voetbalclubs die spelen voor succes. Zij hebben alleen maar als functie om spelers door te sluizen en door te verhuren. Dat gebeurt dan onder het mom van opleiden. Ja, opleiden voor het geld, niet zo zeer om als club beter te worden of met een soort weldoenersfunctie om het voetbal naar een hoger niveau te tillen. Nee, het is puur een businessmodel en dat geldt voor Red Bull in feite ook." 

Mossou ziet dat de aanpak van Manchester City en Red Bull ook gevolgen heeft voor de concurrentiepositie van de Nederlandse clubs. "Als je Feyenoord, PSV of Ajax bent hè, dan moet je concurreren met een concern dat honderden spelers onderbrengt en de macht heeft om de spelers binnen dat concern door te verhuren en door te ontwikkelen", stelt hij. "Het was de markt waar wij het in Nederland vroeger van moesten hebben. Je moest er op tijd bij zijn, goed scouten en dan haalde je dat soort spelers binnen. City haalt niet dat ene talent omdat ze denken dat hij het eerste van City haalt. Nee, ze halen hem gewoon alvast binnen én halen er nog tien. Onderaan de streep leveren ze een paar miljoen op en daarmee kunnen zij het businessmodel draaiende houden."

"Een club die middenin de piramide zit, zeg maar de Nederlandse clubs, moet daartegen concurreren. In mijn ogen staat dat haaks op wat eerlijke competitie zou moeten zijn. Ik vind dat daar veel meer paal en perk aan moet worden gesteld door de FIFA en de UEFA. Red Bull is eigenlijk precies hetzelfde. En daar wordt Klopp nu de baas van. Nou ja, succes", besluit Mossou.