Politiebonden akkoord over vroegpensioen

Nieuws voor Eredivisie: politiebonden bereiken akkoord over vroegpensioen

Vandaag om 10:02
Laatste update: om 10:05

Er lijkt een einde te komen aan de stakingen van de politie rondom wedstrijden in de Eredivisie. Politievakbonden hebben met de politie een akkoord bereikt over het vroegpensioen.

In de overeenkomst is afgesproken dat politiemedewerkers uit het jaar 1961 drie jaar voor hun AOW kunnen stoppen met werken en dit kunnen overbruggen met een politie-uitkering. Met het akkoord lijken de stakingen in de Eredivisie voorbij. Eind augustus staakten de vakbonden voor het eerst, bij FC Twente - Sparta Rotterdam en NAC Breda - Ajax.

Bij die wedstrijden was politie-inzet niet noodzakelijk, waardoor de duels afgewerkt konden worden. Later was er geen politie aanwezig bij De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax en Ajax - FC Utrecht. De burgemeesters van respectievelijk Rotterdam en Amsterdam zetten door deze wedstrijden een streep, omdat de openbare orde niet gehandhaafd kon worden.

David van Weel, minister van Justitie en Veiligheid, is blij dat de betrokken partijen een akkoord hebben bereikt. Hij is 'de politievakbonden, de politie en de medewerkers van het ministerie van Justitie en Veiligheid dankbaar voor hun inspanningen om tot dit mooie resultaat te komen'. De achterban van de vakbonden moet alleen nog met de overeenkomst instemmen.

"Politiewerk is vaak zwaar werk", gaat Van Weel verder. "Daarom is het heel logisch dat politiemensen met zware jaren achter de rug eerder kunnen stoppen met werken. Voor een groep die tussen wal en schip dreigde te vallen is de mogelijkheid om vervroegd uit te treden nu goed geregeld."