Interview Van de Ven over Oranje en Premier League

Van de Ven blikt terug op moeilijke tijd: 'Als mensen dat niet inzien..'

Vandaag om 19:00

De carrière van Micky van de Ven zit al tijden serieus in de lift. De verdediger gooit hoge ogen in de Premier League en ook in Oranje zit de stopper dicht tegen een basisplaats aan. Dat is in zijn jongere jaren weleens anders geweest. In gesprek met VoetbalPrimeur vertelt Van de Ven over zijn moeilijke tijd bij Volendam, spelen voor Tottenham Hotspur en het Nederlands elftal én het overvolle speelschema.

Timo Verbruggen
ZEIST

Van de Ven is nog altijd pas 23 jaar, maar een aantal jaar geleden ging het hem een stuk minder voor de wind dan nu. De verdediger stond er niet goed op in de jeugd van FC Volendam en een stap terug naar de amateurs lonkte. “Het hangt natuurlijk heel erg af van de mensen om je heen. Mensen moeten vertrouwen in je hebben. Ik ging niet vanuit de O19 naar Jong Volendam. Ik voelde geen vertrouwen vanuit de staf van het eerste van Volendam op dat moment. Je voelt dan aan dat het een lastig verhaal gaat worden.”

Volgens de verdediger van Tottenham was hij in de jeugd ook al een van de betere spelers. “Maar als mensen dat niet inzien… Misschien zien mensen perspectief in andere spelers op dat moment. Mijn snelheid viel ook niet op. Het werd niet gezien als iets dat écht een wapen van me was. Dat was zeker niet het geval, terwijl ik toen al heel snel was. De mensen toen dachten dat ik tekort kwam. Ik dacht toen wel aan een stap terug om daarna twee stappen vooruit te zetten. Ik heb nooit aan een ander beroep gedacht. Het is altijd voetbal geweest. Uiteindelijk is het goed gekomen.”

'Dat sprinten is wel een natuurtalent'
Zijn snelheid en kwaliteiten vielen uiteindelijk wel op bij Wim Jonk, nu kersvers assistent van Ronald Koeman bij Oranje. Van de Ven brak door bij Het Andere Oranje en bereikte via VfL Wolfsburg het Nederlands elftal en de Premier League. Zijn snelheid valt ook op in Engeland. “Ik werk er ook wel voor, maar dat sprinten is wel een natuurtalent. Als je in een groeispurt zit, moet je er wel aan werken. Anders word je zo’n lange slungel.”

Tegen Manchester United blonk de verdediger uit met een heerlijke assist. “Je begint aan zo’n sprint als je denkt dat er iets uit gaat komen. Ik zag de ruimte en weet waar de buitenspelers gaan komen en dat ze daar veel op trainen. Dan moet ik hem gewoon hard voor de goal schieten.” In de media ging een video rond waarop te zien was dat Van de Ven zijn assist terugkeek in de bus. Hoe vaak, daar laat de verdediger zich niet over uit. “Het is uitvergroot in de media, door James Maddison. Het is niet zo vaak als mensen denken.”

'Zirkzee...Dat is een topspeler'
Manchester United werd uiteindelijk met 0-3 verslagen. Van de Ven geniet met volle teugen van het spelen in de Premier League. “Alle spitsen in de Premier League zijn serieuze koek. Als je niet scherp genoeg bent, kan hij er zomaar inliggen.” De linkspoot verheugt zich geregeld op de duels met spitsen die hij gaat treffen met Tottenham. “Natuurlijk. Laatst speelde we tegen United en dan kom je Joshua Zirkzee tegen. Dat is een topspeler. Daarna komt Rasmus Hojlund erin. Ook een topspeler. Dat zijn affiches waar je op zit te wachten. Hetzelfde geldt voor Arsenal met Kai Havertz, Manchester City en Liverpool.”

Andere rol bij Oranje?
Mede dankzij zijn goede prestaties bij Tottenham Hotspur is Van de Ven inmiddels al een jaar een vast gezicht. Toch is er voor hem niet veel veranderd als het gaat om een eventuele basisplaats of rol als leider. “Dat is hetzelfde. Of je het nou in de Premier League, Serie A of Bundesliga goed doet. Iedereen praat met elkaar op dezelfde manier. Het is niet dat je je meer leider moet voelen omdat je het goed doet in de Premier League. Natuurlijk is het anders als je net bij Spurs komt ben je een andere speler dan een jaar later. In dat soort dingen ben je wel beter geworden. Ik heb zeker meer ervaring. Dat kan ik meenemen op het veld.”

“Verder is het hetzelfde als vorig jaar”, benadrukt Van de Ven nogmaals. “Ik voelde me toen ook al klaar om te spelen. We hebben in de verdediging, maar eigenlijk overal heel veel kwaliteiten. Het is niet makkelijk om dan te spelen. De kansen die ik krijg kan ik hopelijk pakken.”

De kansen die Van de Ven kreeg in Oranje waren voornamelijk als linksback. De stopper krijgt de vraag of spelen met aanvoerder Virgil van Dijk ook een optie is. “Dat moet je echt aan de trainer vragen. Dat is niet aan mij. Daar heb ik weinig om te zeggen. Er zijn natuurlijk wel opties, maar we kunnen niet met zijn tweeën links centraal spelen. Ik weet niet wat de trainer gaat doen.” Van de Ven sprak wel met Koeman over zijn perspectief bij Oranje. “Ik moet gewoon zo doorgaan. Dan kunnen er voor deze cyclus misschien wel mooie dingen gebeuren.”

'EK was voor mezelf en mijn ervaring een mooi toernooi'
Dat Van de Ven er zo goed opstaat bij Koeman, heeft alles te maken met zijn sterke optredens op het EK van afgelopen zomer. Ook de verdediger zelf houdt een positief gevoel over aan zijn eerste eindtoernooi. “De halve finale was fantastisch, maar het was zuur dat je er op zo’n manier uitgaat. Persoonlijk heb ik echt wel wat minuten gemaakt en een redelijk toernooi heb kunnen neerzetten. Natuurlijk wil je het EK winnen, maar voor mezelf en mijn ervaring is het een mooi toernooi geweest.”

Overvolle speelschema's
Aan het EK zat ook een nadeel. Van de Ven kende net als veel andere spelers een zeer korte vakantie. Dat eist bij veel voetballers zijn tol in de vorm van blessures. “Het is natuurlijk zwaar. We hebben een korte vakantie, omdat de voetbalzomer zo lang is. We zijn er met Oranje natuurlijk ook lang ingebleven. Kort daarna moest ik alweer terug naar Spurs. Na een week trainen speelde ik tegen Bayern München een helft en een week daarna begon de competitie alweer. Je hebt niet de tijd om dingen op of af te bouwen. Op zo’n korte vakantie kom je ook niet echt tot rust. Dat zie je wel terug bij veel spelers.”

De verdediger kende vorig en dit seizoen al enig blessureleed. Van de Ven doet er alles aan om ‘de boel heel te houden’. “Er moet veel aan je gesleuteld worden. Je moet veel aan je eigen lichaam denken.” Van de Ven noemt fysio’s, maar ook specialisten die zich bezighouden met voeding. “De intensiteit van wedstrijden ligt tegenwoordig zo ontzettend hoog. Het gaat de hele tijd op en neer. Zeker in de Premier League. De intensiteit van trainen gaat heel erg naar beneden en het is heel belangrijk dat je herstel gewoon goed is. Bij de wedstrijden moet je het laten zien. Wedstrijden wil iedereen spelen. Dat is het leukst. Het is wel belangrijk dat je goed herstelt.”

Dat is door het overvolle speelschema niet altijd mogelijk. “Als je naar ons schema kijkt, dan speel je volgens mij tot en met januari elke week ook doordeweeks. Dat kan wel te veel worden.”

Beluister de nieuwste Studio Oranje over het Nederlands elftal!