Dit heeft PSV al verdiend in de Champions League

Zilvervloot in Eindhoven: dit heeft PSV al verdiend in de Champions League

Vandaag om 11:00

De kop is eraf voor PSV in de Champions League. De ploeg van Peter Bosz kon door de remise tegen Sporting Portugal de eerste wedstrijdpremie bijschrijven. VoetbalPrimeur zet uiteen wat de Eindhovenaren al verdiend hebben in de Champions League.

Het prijzengeld van de Champions League is door de nieuwe opzet met zo’n vierhonderd miljoen euro gestegen. De 36 clubs in de groesfase mogen 2,437 miljard euro verdelen, zo heeft de UEFA bekendgemaakt. Ter vergelijking: in de Europa League is dit 565 miljoen en voor de Conference League 285 miljoen.

PSV was, net als Feyenoord, meteen verzekerd van deelname aan de nieuwe competitiefase van de Champions League. De startpremie bedraagt liefst 18,62 miljoen euro. Daarnaast riep de UEFA een nieuwe ‘waardepilaar’ in het leven. De 36 deelnemers worden aan de hand van onder meer het clubcoëfficiënt en de opbrengst van de tv-rechten gerangschikt. De bond heeft deze ranking niet gepubliceerd, maar naar schatting levert dit PSV ongeveer 17 miljoen euro op.

Daarnaast keert de UEFA uiteraard bonussen uit voor de sportieve prestaties. Een zege in de competitiefase levert een bonus van 2,1 miljoen euro op, een gelijkspel is goed voor 700.000 euro. Door de remise tegen Sporting kon PSV dus zeven ton bijschrijven.

Daarmee is de koek nog niet op. Voor de eindpositie in de competitiefase krijgen alle clubs een bonus: de nummer 36 krijgt één aandeel ter waarde van 275.000 euro, de koploper ontvangt 9,9 miljoen euro (36 keer 275.000 euro). Een plek bij de eerste acht levert daarbovenop een bonus van twee miljoen op, de nummers negen tot en met zestien krijgen één miljoen. Die laatste clubs krijgen voor hun deelname aan de play-offs ook nog eens één miljoen.

De verdiensten kunnen daarna nog veel verder oplopen. Een plek in de achtste finales levert elf miljoen op, een plek in de kwartfinale 12,5 miljoen en een plek in de halve finale 15 miljoen. Voor de finalisten is 18,5 miljoen gereserveerd en de winnaar krijgt nog eens 6,5 miljoen.

Zover is het voorlopig in ieder geval nog niet voor PSV. Toch zijn de Eindhovenaren na twee speelrondes al verzekerd van 36,32 miljoen euro. Verder kan de penningmeester alvast de recettes van vier Champions League-thuisduels inboeken. Dit zal de club ongeveer 7 miljoen opleveren.

Dit heeft PSV al verdiend in de Champions League:
Startpremie: 18,62 miljoen euro
Waardepilaar: 17 miljoen euro
Premies: 0,7 miljoen
Recettes: 7 miljoen
Totaal: 43,32 miljoen

Dit kan PSV nog verdienen in de Champions League:
Overwinning groepsfase: 2,1 miljoen
Gelijkspel groepsfase: 700.000
Positie in competitie: ? x 275.000
Plek 1 t/m 8: 2 miljoen
Plek 9 t/m 16: 1 miljoen
Knock-out play-offs: 1 miljoen
Achtste finales: 11 miljoen
Kwartfinales: 12,5 miljoen
Halve finales: 15 miljoen
Verliezend finalist: 18,5 miljoen
Winnaar: 25 miljoen