Johan Neeskens-nieuws komt hard aan in voetbalwereld

Sjaak Swart rouwt om Neeskens: 'Heb Johan altijd als mijn eigen zoon beschouwd'

Vandaag om 19:40
Laatste update: om 20:05

Het overlijden van Johan Neeskens is hard aangekomen bij een groot aantal mensen. Niet alleen in Nederland, maar ook buiten de landsgrezen wordt een laatste eerbetoon gebracht aan de legendarische middenvelder die zondag op 73-jarige leeftijd kwam te overlijden. 

"Dit is toch niet waar? Hier schrik ik heel erg van", vertelt Sjaak Swart, ofwel Mister Ajax, via een post op Instagram. "Ik heb hem een paar dagen geleden nog gesproken. Ik zou hem 16 oktober nog zien, bij Guus Hiddink. We hadden een afspraak met allemaal andere oud-voetballers." Ik heb Johan altijd als mijn eigen zoon beschouwd. Hij heeft zelfs nog bij me in huis gewoond. Hij heeft 55 jaar geleden twee jaar bij mij gewoond. Ik was zijn tweede vader, zei hij."

Ook Arie Haan, teamgenoot van Neeskens in de gouden jaren van Ajax én in de WK-finales van 1974 en 1978, is aangeslagen. "Ik ben erg geschrokken van het bericht. Totaal onverwacht. Hij vertelde dat-ie een gymzaal had aan huis en dat hij vier keer per week trainde. Daarom ben ik zo geschrokken", zegt hij tegen de NOS, dat ook Jan Mulder sprak.

"Hij was een van de allerbesten. Wat je nu noemt een box-to-box-player. Die energie van hem op het middenveld. Je speelde met twaalf man met Johan in je team. Het was een sfeermaker en een gangmaker, het was gewoon een alleskunner. Op het veld was hij een boef, maar ook een heel lieve jongen", blikt Mulder terug. 

FC Barcelona, tussen 1974 en 1979 de club van Neeskens, is geraakt. 'FC Barcelona betreurt het overlijden van Neeskens enorm. Hij is een blaugrana-legende die voor altijd in onze herinnering blijft leven. Rust in vrede.' Ook aartsrivaal Real Madrid staat stil bij het trieste nieuws. 'Een van de grootste legendes van FC Barcelona, ​​Ajax Amsterdam en het wereldvoetbal', omschrijft De Koninklijke hem.