Weghorst redt Ajax met doelpunt en assist in extra tijd

Weghorst redt Ajax met doelpunt en assist in extra tijd tegen FC Groningen

Vandaag om 18:40
Laatste update: om 20:11

Ajax is ontsnapt aan puntenverlies in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Wout Weghorst viel in de 84ste minuut in en kroonde zich in de blessuretijd tot matchwinner: 3-1.

Davy Klaassen keerde zondag terug in de basiself van Ajax, nadat hij donderdag tegen Slavia Praag (1-1) niet speelgerechtigd was. Hij opende na ruim twintig minuten de score namens de Amsterdammers. 'Mister 1-0' kreeg de bal voor zijn voeten en schoot onberispelijk raak. Alleen Klaas-Jan Huntelaar (29) maakte deze eeuw vaker het eerste doelpunt voor Ajax in de Eredivisie dan Klaassen (26).

Ajax hield de controle over de wedstrijd en Groningen had weinig te vertellen. De score werd echter niet uitgebouwd, mede door de gemiste kansen van Brian Brobbey. Weer slaagde de spits van Ajax er niet in zijn eerste Eredivisie-goal van het seizoen te maken. Halverwege de tweede helft werd Brobbey gewisseld voor Chuba Akpom.

Akpom kreeg direct een goede kans, maar hij vond Etienne Vaessen op zijn weg. Datzelfde gold even later voor Branco van den Boomen. De middenvelder van Ajax mocht aanleggen vanaf de penaltystip na een overtreding van Thijmen Blokzijl op Akpom, maar Vaessen ranselde de bal uit zijn rechterhoek.

Op dat moment was Groningen al langszij gekomen. Josip Sutalo toonde de laatste weken zijn ware zelf, maar stond te slapen toen hij een duel moest aangaan met Jorg Schreuders. De veelscorende middenvelder van FC Groningen profiteerde optimaal: 1-1.

En toen brak de blessuretijd aan. Wie anders dan Weghorst - net ingevallen - werd op maat bediend door Anton Gaaei en kopte de bal feilloos achter Vaessen. Het werd zelfs nog mooier, want Weghorst gaf enkele minuten ook nog de assist bij de 3-1 van Ajax. Akpom rondde een steekpass van de Oranje-international af en loodste zijn ploeg daarmee in veilige haven.