Dortmund verliest van Union, Leverkusen gelijk tegen Kiel

Dortmund lijdt puntenverlies in Berlijn, Leverkusen en Frimpong geven zege weg

Vandaag om 17:28

Borussia Dortmund heeft zaterdagmiddag averij opgelopen in de Bundesliga. Door een doelpunt van oud-PSV'er Yorbe Vertessen gingen Die Schwarzgelben onderuit bij Union Berlin. Landskampioen Bayer Leverkusen zat op rozen, maar verspeelde punten tegen promovendus Holstein Kiel.

Union Berlin - Borussia Dortmund 2-1
Dortmund kent allesbehalve een vlekkeloze start van de Bundesliga. Zonder Donyell Malen, die op de bank zat, begon de ploeg aan het duel met Union, waar Danilho Doekhi en Vertessen een basisplek hadden. Na een kwart wedstrijd kwam Dortmund in de problemen in Berlijn: Kevin Vogt benutte feilloos een penalty en zette Union op voorsprong.

Hoewel Dortmund de bovenliggende partij was en aanspraak maakte op de gelijkmaker, sloeg Union voor rust nogmaals toe. Met een droge knal verdubbelde Vertessen, die in de winter overkwam van PSV, de marge voor de thuisploeg. Die klap kwam Dortmund niet meer te boven.

Op het uur bracht Julian Ryerson de spanning nog wel terug, tot een gelijkmaker kwam het niet meer. Ook Malen kon in zijn invalbeurt de 2-2 niet forceren. Na zes speelrondes heeft Dortmund tien punten verzameld en kan de concurrentie al een gaatje slaan.

Bayer Leverkusen - Holstein Kiel 2-2
Het leek another day at the office te worden voor Leverkusen. Door doelpunten van Victor Boniface en Jonas Hofmann stonden Die Werkself binnen acht minuten op een comfortabele 2-0 voorsprong. Er was geen vuiltje aan de lucht, helemaal niet toen Boniface halverwege de eerste helft zijn tweede van de middag maakte. Hier stak de VAR echter een stokje voor.

Kiel begon steeds meer van zich af te bijten en maakte in de vijfde minuut van de blessuretijd van de eerste helft plots de aansluitingstreffer. Leverkusen was bij de start van het tweede bedrijf aanvankelijk niet van de leg. Met bijna 75 procent balbezit en genoeg mogelijkheden wees alles erop dat de 3-1 zou vallen. Toch viel twintig minuten voor tijd de 2-2 vanuit een strafschop.

Zonder Jeremie Frimpong, die naar de kant werd gehaald, begon Leverkusen een slotoffensief. Gescoord werd er niet meer in de BayArena en dat betekent dat Leverkusen net als Dortmund voor de derde keer dit seizoen puntenverlies lijdt. Koploper Bayern München kan zondag een gat van vijf punten slaan.