Spanning loopt op in coëfficiëntenstrijd: Nederland verliest terrein na goede week

Spanning loopt op in coëfficiëntenstrijd: Nederland ziet Portugal verder naderen

3 oktober om 23:30
Laatste update: 3 oktober om 23:33

PSV, Feyenoord, Ajax en FC Twente boekten deze week allemaal een resultaat in Europa, maar toch is Portugal weer wat op 'ons' ingelopen op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Desondanks is de schade relatief beperkt gebleven voor Nederland.

Nadat Nederland vorige week de nodige punten binnenharkte in de Europa League, stond er deze week een volledige Europese speelronde op het programma: in de Champions, Europa en Conference League werd er gevoetbald, waardoor alle Nederlandse en Portugese teams in actie kwamen. Zoals bekend strijden we dit seizoen met Portugal om de zesde plek, die nog altijd in Nederlands bezit is. Die zesde plek geeft onder meer recht op twee directe startbewijzen voor de Champions League.

Dinsdag stond er direct een flinke coëfficiëntenkraker op het programma, doordat PSV en Sporting Portugal tegenover elkaar stonden in het Philips Stadion. PSV leek op weg naar een overwinning, maar de wedstrijd eindigde uiteindelijk gelijk (1-1). Een dag later boekte Feyenoord een chaotische, maar zeer welkome zege op Girona FC (2-3). In de Europa League hadden de Nederlandse teams het deze week zwaarder: Ajax speelde gelijk bij Slavia Praag (1-1), Twente pakte een knap punt tegen Fenerbahçe (1-1) en AZ ging ten onder bij Athletic Bilbao (2-0). Daarmee heeft Nederland deze week in totaal 0.833 punt verdiend.

Hoewel dat zeker geen slechte oogst is, deed Portugal het deze week beter dan wij. In de Champions League boekte Benfica woensdag een knappe zege op Atlético Madrid namens de Portugezen (4-0), terwijl Vitória Guimarães in de Conference League won van NK Celje (3-1). In de Europa League leek FC Porto te winnen van Manchester United, maar in de blessuretijd werd het nog gelijk (3-3). SC Braga leed een harde nederlaag bij Olympiakos. Daardoor mag Portugal na deze week 1.200 punt bijschrijven.


Met het oog op de coëfficiëntenlijst is het extra zuur dat PSV niet wist te winnen van Sporting

Nu bedraagt de totale Nederlandse voorsprong op Portugal zo'n 3.500 punt. Voor de beeldvorming: de Zuid-Europeanen liepen dit seizoen al bijna 2.500 punt op ons in. Portugal momenteel zelfs het best presterende land op de coëfficiëntenlijst van het seizoen. Onze marge is nu nog redelijk comfortabel, maar daar kan snel verandering in komen. Zo lijken de bonuspunten die de clubs gaan behalen in de Europese competitiefases een grote rol te gaan spelen in de strijd om plek zes. Die worden verdeeld aan de hand van de eindposities van de teams op de grote ranglijst. De verschillen tussen de plekken zijn groot, waardoor dat de uitgelezen kans is om een coëfficiëntenklapper te maken.

Hoewel de tussenstanden nog zeker geen voorbode zijn voor de eindstanden, is het wel interessant om te kijken hoeveel bonuspunten Nederland en Portugal nu virtueel zouden verdienen. Als de Europese competitiefases nu al afgelopen zouden zijn, zou Portugal alleen al door de bonuspunten nog eens 1.617 punt inlopen op ons. Daarbij moet wel gezegd worden dat Benfica nu bijvoorbeeld na twee zeges derde staat op de Champions League-ranglijst en daarmee een sloot aan coëfficiëntpunten zou binnenhalen. Toch laat dit gegeven zien dat de stand van zaken op de coëfficiëntenlijst richting de knock-outfases snel kan veranderen.

De coëfficiëntenfanaten en liefhebbers van Europees voetbal onder ons moeten nu drie weken wachten voordat zij hun hart weer op kunnen halen: dan staat er in alle Europese toernooien weer een volledige speelronde op de planning. PSV gaat in de Champions League op bezoek bij Paris Saint-Germain, Feyenoord speelt uit bij Benfica in hetzelfde toernooi en in de Europa League moet Ajax naar Qarabag toe, reist AZ af naar Londen voor een treffen met Tottenham Hotspur en ontvangt FC Twente SS Lazio. Dat belooft dus een pittig weekje te worden voor Nederland.

De huidige stand van zaken op de coëfficiëntenranglijst
5. Frankrijk 61.379 (6.214) (6/7)
6. NEDERLAND 56.566 (4.666) (5/6) 
7. Portugal 53.016 (7.000) (5/5)