AZ verliest laat van Bilbao

AZ moet meerderen erkennen in Bilbao dat aan de hand van Williams opleeft

3 oktober om 22:51

AZ heeft de eerste uitwedstrijd in de Europa League verloren van Athletic Bilbao. De Alkmaarders hielden lang stand tegen de Basken, maar uiteindelijk bleek de defensie niet opgewassen tegen de kracht van Nico Williams. Hij was twee keer belangrijk met een assist en bepaalde de eindstand op 2-0 voor Bilbao.

Martens had een verrassing in petto met de basisplaats voor Zico Buurmeester. De aanvaller verving Ibrahim Sadiq in de basis van de Alkmaarders tegen Bilbao. Ook Bruno Martins Indi stond na zijn blessure weer in de basiself. Bilbao speelde met de gevaarlijke Iñaki en Nico Williams in de basiself.

In de eerste helft was het vooral Bilbao dat aan de bal was, maar AZ kwam er ook een aantal keer goed uit. De Alkmaarders bleven knap overeind en lieten weinig gaten vallen in de defensie. De grootste kans was voor vleugelverdediger Yuri Berchiche. Hij knalde de bal van grote afstand op de lat boven Rome-Jayden Owusu-Oduro. De Alkmaarders waren nog gevaarlijk via Buurmeester en Ruben van Bommel.

Na rust bleef AZ onder druk staan door de ploeg uit Bilbao, maar nog altijd kreeg de thuisploeg maar weinig kansen. De Alkmaarders kwamen er wel een stuk minder uit en het duel leek dan ook af te stevenen op een 0-0, maar daar ging de thuisploeg niet mee akkoord. Een foutje van AZ was voldoende om Nico Williams te lanceren en hij gaf de assist op zijn broer Inaki, die de openingstreffer maakte.

AZ probeerde na de openingsgoal van Bilbao nog vooruit te drukken en de bezoekers kregen ook meer ruimte. Vijf minuten voor tijd deelden de Basken echter de genadeklap uit. Oihan Sancet maakte de 2-0 en zorgde ervoor dat het over en uit was voor AZ. Voor de Alkmaarders is het de eerste nederlaag in de Europa League. Op 24 oktober wacht AZ weer een zware klus Tottenham Hotspur in Londen de volgende tegenstander.