AZ op rapport: één zware onvoldoende

AZ op rapport: één zware onvoldoende na nederlaag tegen Athletic Bilbao

3 oktober om 23:00

AZ mocht even dromen van een mooi resultaat in het Estadio de San Mamés, maar bleek uiteindelijk niet opgewassen tegen Athletic Bilbao-ster Nico Williams. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit aan de Alkmaarders, na de 2-0 nederlaag tegen de Basken.

Rome-Jayden Owusu-Oduro – 6: De Jong Oranje-keeper maakt niet zijn beste periode door en oogde ook tegen de Basken soms wat onrustig. Hij hield zijn doel wel lang schoon, maar tegen Nico Williams bleek uiteindelijk geen kruid gewassen.

Seiya Maikuma – 5,5: De Japanner stond voor de loodzware uitdaging om Nico Williams af te stoppen. Dat ging hem niet al te goed af, met alle begrip. Williams snelde hem een paar keer voorbij. Na geel in de eerste helft werd het niet makkelijker.

Alexandre Penetra – 5,5: Opvallend genoeg werd Penetra in verdedigend opzicht niet eens heel erg vaak getest. Als het nodig was greep de Portugees aanvankelijk adequaat in. Zijn dieptepasses kwamen daarentegen vaak niet aan. En ook in aanloop naar de 1-0 leverde hij zomaar in. Een dure fout.

Bruno Martins Indi – 6: De AZ-defensie had zijn zaakjes lange tijd prima op orde, mede dankzij Martins Indi. In aanloop naar de 1-0 liet de routinier doelpuntenmaker Iñaki Williams echter voor zich kruipen.

David Møller Wolfe – 6,5: De onvermoeibare linksback zet altijd zijn beste beentje voor. Met zijn tomeloze inzet en rushes maakt hij het makkelijker voor zijn teamgenoten.

Jordy Clasie – 6,5: Moegestreden ging Clasie na ruim een uur naar de kant. Onder aanvoering van Clasie bood AZ zeker voor rust nog goed verweer.

Peer Koopmeiners – 5,5: Koopmeiners moet duidelijk nog wennen aan dit niveau. Het broertje van Oranje-international Teun Koopmeiners had het niet makkelijk en leverde een aantal keer iets te makkelijk in.

Zico Buurmeester – 5,5: Hij kreeg op slag van rust een dot van een kans, maar zijn schot miste overtuiging. Het was een dure misser voor AZ. De nieuweling in de basis werkte zich een slag in de rondte, maar was slordig in balbezit.

Sven Mijnans – 6,5: Mijnans verkeert in prima vorm en liet dat ook in Baskenland zien. Hij was bij een aantal fraaie AZ-combinaties betrokken. De Alkmaarders misten evenwel de stootkracht om toe te slaan. Hij hield zich desondanks prima staande.

Troy Parrott – 4,5: Een harde leerschool voor Parrott op dit niveau. De spits stond meermaals buitenspel, maakte – in zijn onrust - verkeerde keuzes aan de bal en nam onder meer kort voor rust in kansrijke positie niet goed aan. Hij werd na een uur uit zijn lijden verlost.

Ruben van Bommel – 6,5: Van Bommel ging heerlijk zijn eigen gang in San Mamés. Goede aannames, een brutaal hakballetje, duels aangaan en verraderlijke afstandsschoten: de linksbuiten liet zich wederom zien.

Invallers
Mexx Meerdink - x: Speelde te kort voor een beoordeling.
Kristijan Belic - x: Speelde te kort voor een beoordeling.
Mayckel Lahdo - x: Speelde te kort voor een beoordeling.
Denso Kasius - x: Speelde te kort voor een beoordeling.
Ernest Poku - x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
Maarten Martens – 6: Met Buurmeester stelde Martens een extra middenvelder op tegen Athletic. Die defensieve ingreep bood AZ aanvankelijk wat meer stevigheid, maar uiteindelijk maakte de individuele klasse het verschil. Daar kon de Belg weinig aan doen.