Girona baalt van absentie Blind: 'De beste'

Girona mist essentiële Blind tegen Feyenoord: 'De beste, hij ziet alles'

Vandaag om 11:00

Na de harde nederlaag tegen Bayer Leverkusen hoopt Feyenoord in zijn tweede wedstrijd in de Champions League meer kans te maken tegen Girona. De Spaanse succesploeg van vorig seizoen is uit elkaar gevallen en is nog zoekende. Met Claudia Espinosa, die Girona op de voet volgt voor Diario Sport, blikt VoetbalPrimeur vooruit.

Onder leiding van de veel geprezen trainer Michel maakte Girona vorig seizoen grote indruk, met een derde plaats in La Liga tot gevolg. De Catalanen betaalden daar afgelopen zomer de prijs voor. Spelmaker Aleix García werd verkocht aan Bayer Leverkusen, dribbelaar Savinho werd opgepikt door moederclub Manchester City en topscorer Artem Dovbyk ging in op een voorstel van AS Roma. Bovendien haalde buurman FC Barcelona huurlingen Eric García en Pablo Torre terug.

Het vertrek van de verschillende steunpilaren hakt erin. Girona staat momenteel twaalfde in La Liga, met twee overwinningen, drie remises en drie nederlagen. “Ik denk dat Girona nog wat tijd nodig heeft. Ze hebben elf nieuwe spelers aangetrokken. Het is niet zo makkelijk om ze allemaal in te passen”, zegt clubwatcher Espinosa tegen VoetbalPrimeur. “Een aantal, zoals Bryan Gil, Alejandro Francés, Ladislav Krejci en nu ook Yaser Asprilla, doen het goed, maar anderen moeten nog meer brengen.”

Na het succesjaar zijn de verwachtingen evenwel gestegen. “Ik denk dat ook het spelen in de Champions League zijn tol eist. De druk is er nu en dat zijn de spelers niet gewend. Ook het vele reizen in korte tijd is nieuw”, benadrukt de Diario Sport-verslaggeefster. Girona zoekt naar nieuwe spelers die de ploeg echt bij de hand kunnen nemen. “Viktor Tsygankov moet opstaan, net als spelmaker Ivan Martin. En misschien kunnen de buitenspelers Bryan Gil en Asprilla het verschil maken. Die laatste deed het goed tegen Valencia en Rayo Vallecano.”

'Probleem zonder Dovbyk'
Het belangrijkste pijnpunt van Girona zijn de doelpunten. Daar schort het aan dit seizoen. Pas negen keer scoorde de formatie van Míchel in La Liga. Ook in de eerste Champions League-wedstrijd tegen Paris Saint-Germain kwamen de Catalanen niet tot scoren (1-0). “Het probleem is dat zonder Dovbyk er niet echt een spits is die garant staat voor veel doelpunten. Stuani zal een secundaire rol blijven spelen. Hij kan belangrijk zijn, maar het team heeft Bojan Miovski op zijn best nodig.” De Macedoniër kwam voor een kleine vijf miljoen euro over van Aberdeen. “Het klopt dat hij uit een kleinere competitie komt, maar ik denk dat hij in potentie meer een doelpuntenmaker is dan Abel Ruiz, die op zijn best is als hij doelpunten kan voorbereiden, niet als hij ze moet afmaken.”

Lof voor 'essentiële' Blind
Waar de goals uitblijven, oogt het positiespel nog wel hetzelfde als vorig seizoen. Daley Blind vertolkt daarin een belangrijke rol. “Blind is de beste speler in de achterhoede. Hij is heel intelligent, positioneert zich goed en is zó sterk in de opbouw. Hij ziet alles.” Het is dan ook een hard gelag dat de ex-Ajacied geblesseerd uitviel tegen Celta de Vigo en de komende weken aan de kant staat. Hij ontbreekt onder meer tijdens de krachtmeting met Feyenoord. Volgens Espinosa zorgt dat voor zorgen binnen de club, aangezien Blind ‘essentieel’ is.

Met Donny van de Beek, Arnaut Danjuma en Gabriël Misehouy zijn er in totaal vier Nederlanders bij Girona. “Misehouy maakt af en toe minuten en hij scoorde tegen Real Betis. Hij is niet ingeschreven voor de Champions League, maar Michel doet in La Liga soms een beroep op hem. Van de Beek werkt een traject af, ik denk dat ze goed met hem omspringen”, stelt Espinosa. De voormalig middenvelder van Ajax kwam bij Manchester United immers lange tijd niet veel aan spelen toe. “Hij speelt nu nog niet veel, maar zorgt wel voor verwachtingen. En Danjuma moet constanter worden. Hij presteert wisselvallig en heeft meer speeltijd nodig. Misschien zouden ze hem als spits kunnen proberen, in plaats van op de vleugel.”

Espinosa verwacht een interessante ontmoeting met Feyenoord, dat net als Girona nog niet in grootse vorm steekt. “Girona speelt thuis en kan rekenen op de steun van de fans. Voor eigen publiek zijn ze sterker. Ze zullen op balbezit spelen, van achteruit willen opbouwen en met geduld op zoek gaan naar openingen in de aanval”, luidt haar voorspelling.

Feyenoord en Girona staan woensdag vanaf 18.45 uur tegenover elkaar in het Estadi Montilivi. Voor de Spanjaarden is het de allereerste thuiswedstrijd in de Champions League in de clubhistorie.