Utrecht verslaat AZ en wint strijd om

FC Utrecht wint Eredivisie-topper in Alkmaar en verovert tweede plaats

29 september om 21:55
Laatste update: 29 september om 22:02

FC Utrecht heeft met 1-2 gewonnen op bezoek bij AZ. Yoann Cathline en Paxten Aaronson scoorden voor Utrecht, nadat Troy Parrot AZ op voorsprong had gezet.

Het eerste schot van de wedstrijd werd na een klein kwartier spelen gelost door de thuisploeg. Vanaf de rand van het zestienmetergebied haalde Parrott uit, maar vergeefs. Utrecht-doelman Vasilios Barkas zag de inzet naast zijn doel gaan. Enkele minuten later waren de Alkmaarders gevaarlijk in de omschakeling, na balverlies van Siebe Horemans. Uiteindelijk kwam Clasie tot een schot, maar wederom ging de bal naast.

Na 25 minuten was het wel raak voor AZ. Na een diepe bal vanuit de achterhoede trachtte Mike van der Hoorn de bal af te schermen tot Barkas hem in zijn handen zou pakken, maar als een duveltje uit een doosje zat Sven Mijnans er plots tussen. Hij legde de bal opzij, waarna Parrott de bal voor een leeg doel kon inschieten: 1-0.

Het antwoord van de Domstedelingen liet niet lang op zich wachten. Tien minuten voor rust werd Cathline op de linkerflank aangespeeld, waarna de Fransman naar binnen trok en uithaalde. Rome-Jayden Owusu-Oduro was kansloos op de inzet, die de verre hoek vond.

Kort na rust pakte Utrecht bijna de voorsprong, toen David Min de bal op aangeven van Victor Jensen achter het standbeen in het doel probeerde te werken. Uiteindelijk ging de bal naast, maar twee minuten later stond het vizier wel op scherp. Souffian El Karouani vond Paxten Aaronson, die de bal fraai in de verre hoek plaatste.

Na de voorsprong van Utrecht drong AZ aan en kreeg het een grote kans, maar Ruben van Bommel wist niet te scoren. Ook Utrecht bleef dreigend. Wat heet, Jensen kopte twee keer achter elkaar op de lat. In extremis leek Parrot AZ nog een punt te bezorgen, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel.