Irritatie bij Ajax door actie competitiebestuur

''Irritatie' bij Ajax door 'schandalige' actie competitiebestuur', KNVB reageert

Vandaag om 07:10
Laatste update: om 07:28

Ajax is ontstemd door het 'regenteske gedrag' van het competitiebestuur betaald voetbal, schetst De Telegraaf. Het orgaan heeft de verboden Eredivisie-wedstrijd tussen de Amsterdammers en FC Utrecht ingepland op 4 december en dat wekt 'irritatie' bij Ajax.

Door de politiestakingen ging er een streep door de Klassieker en Ajax - Utrecht. Het duel met Feyenoord wordt 30 oktober ingehaald, de wedstrijd tegen Utrecht dus op 4 december. De actie van het competitiebestuur wordt door Ajax als 'schandalig' bestempeld, klinkt het. 'De Amsterdammers voelen zich gedupeerd en zelfs het woord competitievervalsing valt.'

Ajax en Utrecht zijn van mening dat de wedstrijd op 15 september, zonder politie-inzet, gewoon afgewerkt had kunnen worden. De nieuwe data schoppen Ajax tegen het zere been: vier dagen na de Klassieker moet de club aantreden tegen PSV, terwijl AZ op 8 december wacht. Ajax voelt zich 'onevenredig hard getroffen' door de politiestakingen.

De clubleiding van Ajax heeft het competitiebestuur verzocht de wedstrijd naar 2025 te tillen. Dat mede omdat de Amsterdamse club al liefst zes Europese voorrondewedstrijden heeft gespeeld. 'Ook de optie te schuiven in het speelschema, omdat pak-hem-beet RKC- of Heracles Almelo-thuis toch iets anders is dan AZ-uit, kwam op tafel, maar werd er door het competitiebestuur net zo hard weer vanaf geveegd.' Een woordvoerder van Ajax stelt dat de club 'inderdaad niet blij is met 4 december en dat het competitiebestuur daarvan op de hoogte is'.

De KNVB reageert ook en legt uit waarom het geen optie is om Ajax - Utrecht pas in 2025 te spelen. "Ervan uitgaande dat Ajax doorgaat in de beker en Europees bij de top-24 eindigt, zou Ajax anders pas eind februari 2025 een wedstrijd kunnen inhalen. De hoofdtaak van het competitiebestuur is om de voortgang van de competitie te waarborgen. In dit kader kon het competitiebestuur niet anders dan beide afgelaste wedstrijden van Ajax in het najaar laten inhalen. We weten natuurlijk niet wat er dit najaar en begin voorjaar verder nog gebeurt qua weersomstandigheden en stakingen."

Beluister de nieuwste #DoneDeal over Ajax, PSV, Feyenoord, FC Twente en meer! (ft. Rens van Eijden)