Kraay lovend over Van Wolfswinkel bij FC Twente

Kraay komt superlatieven tekort: 'Hij leek op die mooie, grote Gullit'

Vandaag om 10:11

Hans Kraay junior is lovend over het optreden van Ricky van Wolfswinkel tegen Manchester United (1-1). De aanvaller van FC Twente was op papier de rechtsbuiten, maar zwoegde in de praktijk het hele veld over.

Trainer Joseph Oosting koos ervoor om met Sam Lammers in de punt te beginnen. Met zijn ervaring moest Van Wolfswinkel een belangrijke schakel vormen vanaf de rechterflank en volgens Kraay is hij daarin geslaagd. Bij Voetbalpraat op ESPN maakt de analist de vergelijking met Ruud Gullit. "Mijn vader was bij PSV trainer van Gullit. Gullit speelde in de spits, hangend op rechts, als libero... Op een gegeven moment was hij zó goed, mijn vader zette tien spelers op het bord."

"Waar is Ruud?, werd er gevraagd. Mijn vader pakte een grotere magneet: Dit is Ruud", vertelt Kraay met passie. "Stond er 4-3-2 en dan zei mijn vader: jij doet maar waar je zin in hebt. Dan was Gullit zo asociaal goed. Dan was hij overal op het veld de beste." Kraay vond Van Wolfswinkel woensdag geweldig spelen tegen United. "Ricky van Wolfswinkel heeft niets qua uiterlijk van Gullit, maar hij was ook overal."

Volgens Kraay was Van Wolfswinkel overal 'nuttig'. "Hij speelde niet als hangende rechtsbuiten, hij speelde niet 'op negen', niet 'op tien', hij was overal. Ik vond hem geweldig. Voor het eerst, en misschien ook voor het laatst, leek Van Wolfswinkel een beetje op die mooie, grote Gullit."