Zorgen over financiële toekomst Ajax

Zorgen over financiële toekomst Ajax: 'Verlies van 50 miljoen niet vreemd'

26 september om 19:14

Ajax presenteerde donderdag een verlies van 9,8 miljoen euro, maar de jaarcijfers zijn niet meteen reden tot paniek. Wel is het zorgwekkend dat ook over dit seizoen forse rode cijfers worden verwacht, stellen sporteconoom Thomas Peeters en Gerben Everts, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), in Het Parool.

De bijna tien miljoen euro verlies die Ajax over het vorige rampseizoen seizoen leed, kan de club nog wel opvangen. "Dat valt nog mee", zegt Peeters tegen de krant. "Dit wil je natuurlijk niet elk jaar meemaken, maar Ajax kan het wel opvangen. Vergeleken met veel andere clubs staat Ajax er nog altijd goed voor."

Ajax wordt vooral geraakt door het mislopen van de Champions League-miljoenen. De totale omzet daalde daardoor van bijna tweehonderd miljoen naar ruim 150 miljoen euro. Het eigen vermogen is nog wel fors met 226,4 miljoen euro. "En met 81,5 miljoen euro aan transferopbrengsten is er goed verdiend", ziet Peeters. “Er kan af en toe een slecht jaar bij zitten, zoals nu. Dat kan Ajax compenseren in betere tijden."

Voor de lange termijn is de situatie wél zorgwekkend, nu Ajax andermaal niet deelneemt aan de Champions League. Spelers als Mohammed Kudus, Edson Álvarez en Jurriën Timber zorgden bovendien voor een positief transfersaldo van 31 miljoen, maar in dit boekjaar bleven lucratieve uitgaande verkopen vooralsnog uit. "De vraag is ook of je in de toekomst zulke grote bedragen kunt incasseren met de verkoop van spelers. Daar zit een kwetsbaarheid", erkent de sporteconoom.

Dat vindt ook Everts, die vreest dat het verlies over het huidige seizoen veel hoger uitvalt. "Op grond van het negatieve operationele resultaat van ruim 40 miljoen euro, zou het niet vreemd zijn als er volgend jaar een verlies van 50 miljoen euro wordt genoteerd. Zonder Champions League en transferinkomsten leeft Ajax boven zijn stand. Het bedrijfsmodel – spelers uit de eigen opleiding laten doorstromen en voor veel geld verkopen – is de afgelopen jaren opgedroogd", waarschuwt hij.