Ajax maakt jaarcijfers 2023/24 bekend

Ajax maakt jaarcijfers bekend: Amsterdammers lijden miljoenen euro's verlies

26 september om 09:30

Ajax heeft de jaarcijfers van het afgelopen seizoen naar buiten gebracht. De Amsterdammers hebben over het boekjaar 2023/2024 een verlies van 9,8 miljoen euro geboekt, ten opzichte van 39 miljoen euro winst in het vorige boekjaar.

De daling van 48,8 miljoen euro ten opzichte van het seizoen 2022/23 is vooral het gevolg van lagere Europese premies en een lager resultaat uit transfers, zo valt er te lezen. Na de verwerking van het verlies van 9,8 miljoen euro bedraagt het eigen vermogen van Ajax nog 226,4 miljoen euro.

Verder wordt er gemeld dat de netto-omzet bij Ajax met 23 procent is gedaald naar 152 miljoen euro. Ook dit komt door de lagere Europese premies en daarnaast minder omzet van de merchandise. De kosten bij Ajax daalden met 11,4 miljoen euro door voornamelijk lagere salariskosten.

Ook voor het seizoen 2024/2025 verwacht men bij Ajax een negatief resultaat na belastingen. 'Dit wordt veroorzaakt door het huidige kostenniveau in relatie tot deelname aan de UEFA Europa League enerzijds en het tot nu toe gerealiseerde transferresultaat anderzijds', zo valt er te lezen. Dit seizoen worden er bij de Amsterdamse club structurele kostenverlagingen doorgevoerd om financieel gezond te blijven.

Sportief verliep het seizoen 2023/2024 teleurstellend voor Ajax. In de groepsfase van de Europa League kwamen de Amsterdammers niet verder dan een derde plek, waarna ze in de achtste finales van de Conference League onderuit gingen tegen Aston Villa. In de Eredivisie eindigde Ajax op een vijfde plek.