AZ op rapport na zege op Elfsborg

AZ op rapport: Van Bommel de grote man, maar ook één dissonant

Vandaag om 20:47

AZ is met een zege begonnen aan het Europa League-avontuur. De ploeg van Maarten Martens had het lang moeilijk met het compacte Elfsborg, maar dankte Ruben van Bommel voor de 3-2 zege. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit aan de Alkmaarders.

Rome-Jayden Owusu-Oduro – 4,5: Het vlammende schot van Timothy Ouma was al niet onhoudbaar, hoewel de Jong Oranje-keeper niet geholpen werd door de harde regen. Maar de 2-2 had Owusu-Oduro zonder meer moeten keren. Een ongelukkige avond voor het grote talent.

Seiya Maikuma – 5,5: Maikuma kwam met name in de eerste helft nauwelijks in het spel voor, waardoor Elfsborg over de rechterkant nauwelijks in de problemen werd gebracht. De Japanner was zijn tegenstander daarnaast kwijt bij de afgekeurde goal. Na rust ging iets het beter.

Wouter Goes – 6: Goes gaat geen duel uit de weg, maar aan de bal was hij soms wat gemakzuchtig. Van de jonge verdediger uit de eigen jeugd weet je dat hij net wat beter kan, maar het was zeker geen slecht optreden.

Alexandre Penetra – 5,5: De Portugees kwam na tien minuten met de schrik vrij. Hoewel hij druk zwaaide, ontsnapte Arber Zeneli bijna aan buitenspel met de 0-1 tot gevolg. Penetra oogde wat onzeker en had sowieso niet altijd in de gaten waar Zweeds gevaar dreigde te ontstaan.

David Møller Wolfe – 6,5: Lang niet alles gaat goed bij Møller Wolfe en hij maakt niet altijd de juiste keuze – zowel positioneel als aan de bal - maar de Noor gaat er wel volledig voor. Doordat hij veelvuldig opkwam, ontstond er dreiging van AZ aan de linkerkant.

Jordy Clasie – 7: Het lukte Clasie aanvankelijk niet altijd om zijn stempel te drukken, maar de aanvoerder groeide in het duel, strooide weer een aantal keer met fraaie passes en zat er goed tussen. Zelf vuurde hij kort voor rust een vlammend schot af en na 65 minuten stond hij aan de basis van een fraaie AZ-counter.

Peer Koopmeiners – 6: Met een gevaarlijke voorzet dwong Koopmeiners bijna direct een eigen doelpunt af. Verder speelde hij een zakelijke wedstrijd, maar ontbrak het soms aan wat vernuft en tempo.

Sven Mijnans – 6: Hij draaide bij vlagen makkelijk mee in het combinatiespel, maar daarvan toonde AZ woensdag te weinig. De aanvallende middenvelder verdween daardoor wat naar de achtergrond.

Ibrahim Sadiq – 5: De Ghanees is de laatste weken de gevierde man bij AZ, maar tegen de Zweden had hij het niet. We zagen geen enkele beslissende actie van Sadiq, die tien minuten na rust niet verder kon en werd vervangen.

Troy Parrott – 6,5: Hij werd niet veel in stelling gebracht, maar Parrott deed zijn best om aanspeelbaar te zijn en diepte te maken. De Ier gaf Van Bommel de kans op een hattrick, maar die laatste profiteerde niet. De derde AZ-goal maakte hij uiteindelijk zelf vanaf de stip.

Ruben van Bommel – 8: Van Bommel was de grote man aan Alkmaarse zijde. Zijn eerste goal was met het nodige geluk, bij de tweede rondde hij beheerst af. De linksbuiten was constant dreigend en een plaag voor Elfsborg, onder het toeziend oog van vader Mark van Bommel.

Invallers
Jayden Addai – 6: Hij kwam na 56 minuten in het veld voor Sadiq, maar had het lastig met de fysiek sterke Yegbe. Addai leek niet al te veel uit te kunnen richten, toen hij plots de belangrijke penalty versierde waaruit de 3-2 viel.

Kristijan Belic - x: Speelde te kort voor een beoordeling.
Zico Buurmeester - x: Speelde te kort voor een beoordeling.
Mexx Meerdink - x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
Maarten Martens – 6: AZ boekte een belangrijke zege, alleen zal Martens vooraf gehoopt hebben dat het iets soepeler zou gaan. Na een sterke start viel AZ ver terug en had het alle moeite om Elfsborg van zich af te schudden. De Alkmaarse ondergrens zal omhoog moeten.