AZ-opponent Elfsborg dankt speelstijl aan PSV

'Indrukwekkend AZ is de héél grote favoriet, verwacht twee, drie goals verschil'

Vandaag om 11:00

AZ begint zijn Europa League-campagne met een thuiswedstrijd tegen Elfsborg. De ploeg van coach Oscar Hiljemark is de laagst geklasseerde opponent van de Alkmaarders, voor wie een goede start daarmee noodzakelijk lijkt. Met Michael Wagner, sportjournalist van Aftonbladet, blikt VoetbalPrimeur vooruit.

AZ treft loodzware opponenten als Athletic Bilbao, Tottenham Hotspur, Galatasaray, Fenerbahçe en AS Roma in de competitiefase van de Europa League, maar trapt woensdag dus af tegen Elfsborg. Van de oude club van Jesper Karlsson moet eigenlijk gewonnen worden, om zicht te houden op een Europees vervolg. Wagner vertelt meer over de Zweedse ploeg, die sinds deze zomer onder leiding staat van voormalig PSV-middenvelder Hiljemark (32).

Elfsborg geïnspireerd door PSV
"De vorige coach Jimmy Thelin maakte aan het begin van de zomer de overstap naar Aberdeen, waar hij een groot succes is. Onder hem was Elfsborg een team dat boog op een sterke defensie en sterke tegenaanvallen. Hiljemark is juist beïnvloed door zijn tijd in Nederland, bij PSV", aldus de Aftonbladet-verslaggever. "Voor hem als trainer is 'controle' het sleutelwoord. Hij richt zich meer op balbezit, maar ze kunnen er nog steeds heel snel uitkomen. Ze zoeken naar ruimte, ze wisselen van kant, ze hebben de bal en dan komen ze er vol gas uit. Dit is wel in het perspectief van de Zweedse Allsvenskan. Het wordt interessant om te zien hoe ze het in Europa gaan doen, op dit niveau."

Onder Hiljemark speelt Elfsborg veelal in een 3-4-3 formatie. Michael Baidoo geldt als de sterspeler. "Hij is een aanvallende middenvelder, maar speelt onder Hiljemark als valse spits. Hij is de belangrijkste doelpuntenmaker van de club. Daarnaast is hij een soort spelmaker, die andere spelers in kansrijke posities brengt." De teller van de 25-jarige Ghanees staat na 31 officiële optredens op twaalf goals en zeven assists.


Sterspeler Michael Baidoo

Wagner noemt ook Arber Zeneli, oud-speler van sc Heerenveen. "Net als Ahmed Qasam is ook hij geregeld goed voor een doelpunt of een assist. En je hebt zijn jongere broertje, Besfort Zeneli. Hij is één van de nieuwe, veelbelovende talenten in het Zweedse voetbal. Hij beleeft zijn grote doorbraak sinds Hiljemark het overnam deze zomer. Besfort Zeneli en Timothy Ouma zijn de centrale middenvelders, ze zijn zowel in verdedigend als aanvallend opzicht redelijk sterk." Met Sebastian Holmén (ex-Willem II) beschikt Elfsborg over nog een oude bekende. "Hij is achterin de steunpilaar."

Volgens Wagner zijn er wel wat zwakke punten bij de huidige nummer zes van de Zweedse competitie. "Elfsborg speelt in een 3-4-3, maar tegen sterkere teams zou je het ook een 5-4-1 kunnen noemen. Niklas Hult en Simon Hedlund zijn de buitenspelers, maar hun defensieve kwaliteiten zijn niet hun sterkste punt. Achter die buitenste spelers van Elfsborg ligt weleens ruimte", stelt hij. "En keeper Isak Pettersson is goed, vooral met zijn voeten, maar hij is ook iemand die regelmatig een fout maakt doordat hij risico’s neemt. Hij is ook niet de langste doelman, ik geloof 1.81 meter. Hij heerst daardoor niet echt in de lucht."

Elfsborg zal desondanks vertrouwen halen uit de goede reeks. “Ze verkeren echt in uitstekende vorm. In de laatste negentien duels hebben ze twee keer verloren. Eén van die nederlagen was tegen Molde FK (0-1). Daardoor was een verlenging nodig en wonnen ze alsnog na penalty’s. Dus ja, de vorm is heel goed. In hun laatste wedstrijd speelden ze zondag met 0-0 gelijk tegen Hammarby, dat ook in goede vorm steekt." Er volgt een belangrijke 'máár'. "Je zag wat vermoeidheid, ze oogden minder snel. Ze hebben veel wedstrijden gespeeld de laatste maanden, met ook de Europa League-kwalificaties. Hiljemark heeft bovendien niet veel gerouleerd. Hij kiest bijna altijd uit dertien, veertien spelers voor zijn basis. Het wordt interessant of ze wat zullen rouleren tegen AZ, want voor Elfsborg is het heel belangrijk om in de top-drie te eindigen in Zweden, om weer Europees te kunnen spelen." Dat gaat zoals bekend gepaard met een welkome financiële opsteker.


Ex-PSV'er en huidig Elfsborg-trainer Oscar Hiljemark 

'AZ is de héél grote favoriet'
Wagner zal woensdag niet voor het eerst op de tribune zitten bij AZ. In het verleden zocht hij al landgenoten als Pontus Wernbloom en Rasmus Elm op. “En natuurlijk weten we hoe succesvol Jesper Karlsson was bij AZ, hij kwam rechtstreeks van Elfsborg." Ook van de ploeg van Maarten Martens is hij goed op de hoogte. “Ik vind Jordy Clasie een klassespeler. En we kennen de snelheid van Ibrahim Sadiq, die hier in Zweden voor Häcken heeft gespeeld. Ruben van Bommel is ook een interessante speler, een ander type dan zijn vader. Zijn schoonvader Bert van Marwijk heeft trouwens onder meer Johan Elmander naar Feyenoord gehaald”, vertelt Wagner, die weet dat met Mayckel Lahdo een andere Zweed zal ontbreken woensdag.

De Zweedse journalist is hoe dan ook uitgesproken over de krachtsverhoudingen. “Het is indrukwekkend wat AZ elk jaar weer laat zien, achter de grote drie in Nederland. Ze spelen vaak Europees. AZ is de héél grote favoriet tegen Elfsborg. Voor Elfsborg is dit een heel ander niveau. Qua kwaliteitsverschil verwacht je twee, drie doelpunten verschil. Maar Elfsborg heeft verrast in de Europa League-kwalificatie en ze zijn erg sterk in de Allsvenskan onder Hiljemark, die zeer succesvol is als nieuwe, jonge trainer."

De gebruikelijke opstelling van Elfsborg: Pettersson; Holmén, Buhari, Yegbe; Hedlund, B. Zeneli, Ouma, Hult; A. Zeneli, Qasem; Baidoo