Twente wacht bijzonder affiche tegen United

Twente treft United op volle oorlogssterkte: 'Ten Hag neemt dit heel serieus'

Vandaag om 14:15
Laatste update: om 14:21

FC Twente trapt zijn Europa League-seizoen woensdagavond af met een fraai affiche bij Manchester United. De Nederlands getinte Red Devils hebben onder leiding van Erik ten Hag een moeilijke seizoensstart achter de rug. Met Laurie Whitwell, die United namens The Athletic volgt, blikt VoetbalPrimeur vooruit op het treffen met Twente.

Woensdagavond om 21.00 uur Nederlandse tijd trappen Manchester United en FC Twente af op Old Trafford. Waar de Tukkers afgelopen weekend juist overtuigend van Almere City wisten te winnen (0-5), speelde United doelpuntloos gelijk tegen Crystal Palace. Dat is wel een klein wonder te noemen, want de Engelse grootmacht kreeg meer dan genoeg kansen om tot scoren te komen. In de Eredivisie bezet Twente nu de vierde plek, terwijl United in de Premier League op een teleurstellende elfde positie staat.

'United denkt nog niet aan Ten Hag-exit'
Hoewel de opponent van Twente dus bepaald geen goede seizoensstart achter de rug heeft, staat Ten Hag nog niet onder grote druk op Old Trafford. "De druk is er altijd, maar op dit moment denkt men bij United niet aan een verandering", zegt Withwell over de Nederlander, die als speler, jeugd- en assistent-trainer actief is geweest bij Twente. "In de zomer nam het nieuwe United-bestuur de beslissing om Ten Hag te behouden, waarna de club zich aan hem heeft gecommitteerd door bepaalde spelers binnen te halen en de technische staf op de schop te gooien. Desondanks zal de druk wel intens worden als United te lang in de middenmoot blijft plakken."

Withwell ziet een belangrijke reden voor het feit dat het dit seizoen nog niet helemaal van een leien dakje loopt op Old Trafford. "Tot dusver is United dit seizoen goed in het creëren van kansen, maar slecht in het benutten ervan. De teller van expected goals staat op 9,53, maar in de realiteit scoorde de ploeg slechts vijf keer in de Premier League. De verdediging van United is tot dusver wel solide: in vijf competitieduels hielden ze al drie keer de nul."

Weerzien met Hake en Europa League-missie United
Ten Hag is overigens niet de enige bekende van Twente in de United-staf: assistent René Hake was tot 2017 nog actief als hoofdtrainer in Enschede, terwijl hij Twente-trainer Joseph Oosting al sinds zijn jeugd goed kent. "Hake heeft veel van de verantwoordelijkheden overgenomen die Mitchell van der Gaag had, toen hij nog de assistent van Ten Hag was", vertelt Whitwell. "Hake houdt zich onder meer bezig met de agenda, trainingsplanning en logistieke zaken. Hij komt over als een kalm iemand, die wel zijn stem laat horen."

In het verleden trad Manchester United lang niet altijd op volle oorlogssterkte aan in de Europa League. Whitwell denkt echter dat Ten Hag het tweede Europese toernooi dit seizoen 'heel serieus' neemt. "Ten Hag wil trofeeën winnen en daar is dit een geweldige kans voor. Het ticket voor de Champions League dat verdiend kan worden in de Europa League (door het toernooi te winnen, red.) zal daarin ook een grote rol spelen."

'Ik verwacht dat Ten Hag voor zijn sterkste elftal kiest'
Withwell verwacht dan ook niet dat Twente woensdag stuit op een B-ploeg van The Mancunians. "Ik denk dat Ten Hag kiest voor wat in zijn ogen het beste elftal is", zo zegt de clubwatcher. "Op dit moment worden er discussies gevoerd over of hij Manuel Ugarte op het middenveld moet opstellen en welke aanvallers in de basis moeten beginnen. In mijn ogen is Alejandro Garnacho op dit moment gevaarlijkste speler van United. Hij is scherp begonnen aan het seizoen."

Withwell geeft toe dat er in Engeland weinig bekend is over FC Twente. Toch denkt hij niet dat Manchester United zomaar over de Tukkers heenwalst. "Ik verwacht een competetieve wedstrijd. Ik denk wel dat United daarin uiteindelijk als winnaar uit de bus zal komen", zo besluit de journalist.