Manchester City redt in slotfase een punt tegen Arsenal

Manchester City redt in absolute slotfase een punt tegen tien man van Arsenal

Vandaag om 19:38
Laatste update: om 19:54

Manchester City en Arsenal delen na een zinderend duel de punten. De Londenaren leken lang met tien man af te stevenen op een overwinning, maar in de slotfase wist de regerend landskampioen alsnog gelijk te maken.

Manchester City kende een droomstart in het eigen Etihad Stadium. Binnen negen minuten spelen wist Erling Haaland al raak te schieten en zijn ploeg op voorsprong te zetten. Voor de Noorse spits is dit zijn tiende goal van dit seizoen in de Premier League en zijn 100ste doelpunt in 105-duels voor The Citizens. Hiermee evenaart Haaland het record van Cristiano Ronaldo bij Real Madrid.

Daarna werd de wedstrijd steviger en gooiden beide ploegen de beuk erin. Mede daardoor moest sterkhouder Rodri geblesseerd het veld verlaten. Ongeveer een minuut na de wissel wist Arsenal gelijk te maken. Riccardo Calafiori schoot een vrije trap op waanzinnige wijze binnen. Spelers van City gingen klagen bij de arbitrage omdat nog niet iedereen klaarstond, maar de goal telde.

De ploeg van Mikel Arteta werd sterker en kwam tot een aantal grote kansen. Gabriel Magalhães kopte een corner van dichtbij over de goal. Maar een aantal minuten later was het wel raak voor de Braziliaanse verdediger. In de extra tijd valk voor de rust wist hij boven alles en iedereen uit te torenen en de 1-2 binnen te koppen.

Vlak voor de theepauze ging het toch nog mis voor Arsenal. Leandro Trossard komt in een luchtduel hard in botsing met Bernardo Silva. Hierna trapte de Belg de bal weg wat hem zijn tweede gele kaart oplevert. De spelers van Arsenal en trainer Mikel Arteta zijn het hier totaal niet mee eens, maar scheidsrechter Michael Oliver stuurde Trossard naar de kleedkamer.

Met de rode kaart voor Leandro Trossard en de wissel van Mikel Arteta in de rust (Ben White verging Bukayo Saka) was het duidelijk wat de strategie van Arsenal werd: overleven en hopen op kansen in de counter. Manchester City probeerde die defensieve muur te doorbreken.

De gehele tweede helft stond Arsenal met zes verdedigers en drie middenvelders rond de eigen zestien meter. Een goal van City leek onvermijdelijke, maar de defensie hield stand. Een kopbal van Haaland werd gepakt door Raya en de andere kansen van Manchester City gingen over of naast. De frustraties bij de spelers van trainer Pep Guardiola namen toe. En in slotfase was het uiteindelijk dan toch raak voor City. John Stones maakte in minuut 98 de 2-2 en de verdediger redde daarmee een punt voor zijn ploeg

Door dit gelijke spel staat Manchester City bovenaan de ranglijst van de Premier League. Arsenal had bij een overwinning de koppositie overgenomen, maar bezet nu de vierde plek.