Heerenveen verslaat negental Groningen

Van Persie heeft reden tot lachen: Heerenveen verslaat negental Groningen

Vandaag om 14:12

SC Heerenveen heeft zondag de Derby van het Noorden gewonnen. De ploeg van coach Robin van Persie was veel te sterk voor FC Groningen, dat desondanks pas na twee rode kaarten definitief het hoofd boog: 2-1.

De start in het Abe Lenstra Stadion was nog voor FC Groningen. Na een foutje van Espen van Ee sloeg Luciano Valente al binnen tien minuten toe. Het was een nieuwe tik voor Heerenveen, na de nederlagen tegen AZ en FC Twente, maar de ploeg van Van Persie herpakte zich razendsnel. De bezoekers verwerkten een hoekschop niet goed en Jacob Trenskow volleerde op schitterende wijze raak: 1-1.

Het was voor Heerenveen het teken om door te drukken. De Friezen waren voor eigen publiek heer en meester en zagen Luuk Brouwers de paal raken. Het piepte en het kraakte bij Groningen, dat desondanks zonder verdere schade de rust haalde.

In de tweede helft moest doelman Etienne Vaessen zijn team al snel op de been houden. Met fraaie reddingen voorkwam hij dat Brouwers en Simon Olsson konden scoren. Ook Trenskow slaagde er niet in om Vaessen voor een tweede keer te passeren. 

Het was alle hens aan dek bij Groningen, maar daarin schoot Marvin Peersman door. De verdediger kreeg een rode kaart voor een veel te harde en onbesuisde charge op Brouwers. Opvallend genoeg had arbiter Dennis Higler daar wel de hulp van de VAR voor nodig. Niet veel later werd het numerieke overwicht al uitgebuit door Heerenveen, waarmee Van Persie werd beloond voor het inbrengen van een extra aanvaller. Ion Nicolaescu sloeg na 69 minuten in de kluts toe: 2-1.

Voor Groningen ging het vervolgens van kwaad tot erger. De ploeg van Dick Lukkien beëindigde het duel met negen man, doordat ook Brynjólfur Willumsson vanwege een harde tackle van het veld werd gestuurd. De Groningers zetten daarna toch nog aan voor een slotoffensief, maar de drie punten bleven in Friesland. Groningen heeft nog wel twee punten meer dan Heerenveen, negen om zeven.