AZ reageert fel op verschenen boek Finn Berk

AZ reageert fel op verschenen boek: gewraakte passage wordt verwijderd

Vandaag om 12:55

AZ heeft middels een statement gereageerd op het onlangs verschenen boek van voormalig jeugdspeler Finn Berk, die de Alkmaarse opleiding onder meer afdeed als een 'strafkamp'. AZ bestrijdt het geschetste beeld, mede na het uitvoeren van een intern onderzoek.

De huidige Eredivisie-koploper stelt na het onderzoek dat 'een aantal beschreven incidenten niet heeft plaatsgevonden'. Zo schreef Berk over een speler uit AZ O14, die naakt voor een fysiotherapeute moest staan. "We hebben met betrokkenen contact opgenomen, waaronder toenmalige teamgenoten, de fysiotherapeute en de trainer. Zij hebben allen verklaard niet bekend te zijn met het incident en sommigen hebben aangeven met zekerheid te stellen dat het nooit is gebeurd."

Volgens AZ heeft het onderzoek ook geen steun gevonden voor het algemene negatieve beeld van de jeugdopleiding, geschetst door Berk. Dat bleek eerder al uit een rondgang van NH Sport. 'Het doet ons deugd dat veel spelers hebben aangegeven juist een fijne tijd te hebben gehad bij de club', reageert AZ in het statement. 'Velen hebben zich uitdrukkelijk gedistantieerd van de beschuldigingen in het boek. Wij benadrukken deze beschuldigingen nooit eerder vernomen te hebben of andere incidenten die in het boek zijn beschreven.'

AZ voelt zich dan ook genoodzaakt om voor zijn (voormalige) werkgevers op te komen, nu zij onterecht in een kwaad daglicht zijn geplaatst. De club nam contact op met de uitgeverij, die heeft besloten om op haar website een rectificatie te plaatsen over het 'fysiotherapeute-incident'. Zij hebben ook excuses aangeboden over het feit dat er geen wederhoor is toegepast. In een eventuele volgende druk wordt de bewuste passage helemaal uit het boek verwijderd.