Sparta stopt samenwerking met Ajax

Sparta beëindigt samenwerking met Ajax: 'We houden er een andere visie op na'

Vandaag om 07:56

Ajax en Sparta zetten een punt achter de samenwerking. De Rotterdamse club wil eigen talent langer op Het Kasteel houden, vertelt algemeen directeur Manfred Laros aan het Algemeen Dagblad. 

Laros maakte eind augustus al bekend dat Sparta overwoog de samenwerking met Ajax te beëindigen. De laatste weken zat de directeur met vertegenwoordigers van de Amsterdammers om tafel. Recentelijk is er nog gesproken met Marijn Beuker en Alex Kroes. 

De samenwerking op het gebied van de jeugdopleiding, die in 2018 in het leven werd geroepen, hield in dat Ajax elk jaar drie Sparta-spelers van jonger dan vijftien jaar mocht aantrekken. Daar tegenover stond, buiten kennisdeling en het gebruikmaken van elkaars systemen, dat Ajax elk jaar een vast bedrag zou betalen aan Sparta. 

"De uitkomst van alle gesprekken met Ajax is dat beide partijen er 'een andere visie op nahouden' en dat de samenwerking daarmee officieel ten einde komt", licht Laros toe. "We zijn allebei trots op onze samenwerking in de afgelopen zes jaar. Feit is dat Sparta nu in een andere fase zit qua grootte, aantrekkingskracht en faciliteiten. Dat is de reden dat we op dit moment met elkaar in gesprek zijn over de beëindiging van de samenwerking. Dat doen we met heel veel respect voor elkaar, want we zijn in al die jaren erg gelukkig geweest met de samenwerking.”

De bekendste speler die binnen de kaders van het samenwerkingsverband overstapte van Sparta naar Ajax, is het achttienjarige toptalent Jorrel Hato.

Beluister de nieuwste #DoneDeal over de comeback van Ihattaren en buitenkansjes voor PSV en Ajax (ft. Bram Bakker)!