Positie Henk Fraser onder druk bij RKC Waalwijk

'Bom staat op barsten in Waalwijk: positie van Fraser onder druk bij RKC'

Vandaag om 07:40

De positie van Henk Fraser als trainer van RKC Waalwijk staat onder druk. Dat stelt het Algemeen Dagblad, dat vreest dat 'de bom op barsten staat', en denkt dat zijn aangekondigde afscheid zelfs al heeft plaatsgevonden.

RKC staat na vijf wedstrijden stijf onderaan met nul punten. Na de 3-0 nederlaag tegen Willem ll besloot een deel van de aanhang de spelersbus op te wachten in Waalwijk. 'Ze eisten het vertrek van Fraser, onder wie hun club na vijf duels nog puntloos is', omschrijft het AD, dat daar een conclusie uit trekt. 'Een aangekondigd afscheid lijkt het van de trainer, die eerder al voortijdig afzwaaide bij Sparta en FC Utrecht.'

Overal waar Fraser wordt aangesteld als trainer, 'lijkt de bom vroeg of laat te barsten', vervolgt de ochtendkrant. Ook bij Vitesse, waarmee hij als enige trainer ooit in de clubgeschiedenis de KNVB-beker wist te winnen, vertrok hij vroegtijdig. Volgens het AD heeft dat te maken met het feit dat de oud-verdediger 'wars van 'woke' is. 

'Tors je wat te veel kilo's met je mee, noemen ze je nu eenmaal 'dikke'. Ben je rossig, ga je als 'rooie' door het leven. En heb je een kleurtje, zoals Fraser, kun je in het heetst van de strijd best eens 'bruine' worden genoemd', worden als voorbeelden aangedragen. Veel voetballers anno 2024 botsen met de instelling van Fraser. Zo kreeg hij het bij Utrecht aan de stok met Amin Younes, en had hij het lastig met clubicoon Mark van der Maarel, waarvan hij het 'onbegrijpelijk' vond dat hij een wedstrijd tegen FC Emmen liet schieten omdat hij de nacht ervoor opnieuw vader was geworden.

In Waalwijk klinken nu soortgelijke geluiden, weet het AD. 'Dat spelers verlammen wanneer hij weer eens hoofdschuddend langs de lijn staat na een mislukte actie van een van hen. Dat ze zijn soms ijzige, zwijgzame blik vrezen. En dat de verantwoordelijkheid voor een nederlaag, vinden ze, veelal op de ploeg wordt afgeschoven.' De Waalwijkers moeten zaterdagavond weer aan de bak. Dan komt Sparta Rotterdam op bezoek.