Van Polen, Luijckx en El Khayati over spitsenstrijd bij Ajax

Van Polen begrijpt besluit Farioli: 'Dan was hij bij de pakken neer gaan zitten'

Vandaag om 09:21
Laatste update: om 09:59

Er is opnieuw een discussie ontstaan omtrent de spitspositie bij Ajax. Trainer Francesco Farioli koos tegen Fortuna Sittard (5-0) voor Chuba Akpom in de punt van de aanval bij afwezigheid van de geblesseerde Brian Brobbey, terwijl Wout Weghorst als invaller binnen de lijnen kwam.

"Of het logisch is? Nee", begint Kees Luijckx bij ESPN. "Als ik als buitenstaander naar Ajax kijk, zou ik denken dat Wout Weghorst een directe concurrent is voor Brobbey. Akpom heeft het wel meer verdiend dan Weghorst. Akpom heeft iets betekend voor Ajax. Dit is een visie van een trainer. Hij vindt dat Weghorst zijn strepen nog moet verdienen."

"Anders ben je Akpom kwijt", vult Bram van Polen zijn collega-analist aan. Hij denkt dat Farioli zijn drie spitsen zo lang mogelijk tevreden wil houden. "Dit is ook een beetje wat Farioli continu probeert te bewerkstelligen. Dat er een bepaalde energie en gretigheid in dat elftal blijft. Als je in het sentiment van alles en iedereen was meegegaan dan had je gekozen voor Weghorst. Dat was wel een signaal geweest naar Akpom. Maar ik denk dat Akpom dan bij de pakken neer was gaan zitten."

Brobbey lijkt een streepje voor te hebben op zowel Weghorst als Akpom, maar de strijd is nog niet beslist. Nasser El Khayati heeft een duidelijke voorkeur. "Persoonlijk zou ik voor Brobbey gaan", zegt hij. "Dan komt Weghorst op tweede plan. De status en dat hij binnen is gehaald. Akpom is in dit matige Ajax belangrijk geweest. Maar ik zou altijd voor Brobbey gaan. Als ze straks alle drie fit zijn. We weten niet wat er op zo'n training gebeurd. Wellicht krijgen ze signalen dat Weghorst nog niet klaar is."