Ajax walst over Fortuna Sittard heen

Ajax walst over Fortuna Sittard heen bij rentree Klaassen en debuut Weghorst

18 september om 21:53

Ajax heeft woensdag een kinderlijk eenvoudige zege geboekt op Fortuna Sittard. De Amsterdammers waren in hun eerste Eredivisie-duel sinds 18 augustus met 5-0 te sterk voor de Limburgers.

De ploeg van Francesco Farioli moest de afgelopen weken machteloos toezien hoe De Klassieker tegen Feyenoord en de clash met FC Utrecht werd afgelast vanwege de politiestakingen. Tegen Fortuna speelde Ajax daardoor zijn eerste wedstrijd in drie weken tijd.

Met Davy Klaassen en Wout Weghorst op de bank en Chuba Akpom als vervanger van de geblesseerde Brian Brobbey kende Ajax een prima start. Binnen tien minuten was het al raak. Met een aantal goede combinaties zette Bertrand Traoré de aanval op en de Burkinees legde af op Kenneth Taylor: 1-0. Niet veel later was de 2-0 al dichtbij, maar Akpom kon net niet bij de harde voorzet van Mika Godts. 

Fortuna Sittard speelde eigenlijk niets klaar in de Johan Cruijff Arena, maar Alen Halilovic had het wel op zijn heupen. De Kroaat schoot na 22 minuten uit het niets op de paal. Ajax kwam goed weg en gooide het duel aan de andere kant meteen in het slot. Traoré werd diepgestuurd door Akpom en rondde beheerst af: 2-0.

De Amsterdammers waren heer en meester, hoewel daar ook niet veel voor nodig was tegen het erbarmelijke Fortuna. De missie van de Limburgers werd helemaal onmogelijk toen Rodrigo Guth op slag van rust de doorgebroken Akpom vloerde en de rode kaart kreeg. Trainer Danny Buijs wachtte het rustsignaal niet af en zocht hoofdschuddend de kleedkamers op.

In de tweede helft was het helemaal eenrichtingsverkeer in de Johan Cruijff Arena. Met Daniele Rugani kwam de eerste debutant binnen de lijnen en hij zag Jordan Henderson gevaar stichten met een fraaie uithaal. Ook Akpom kreeg de bal er niet in uit een opmerkelijke vrije trap van binnen het strafschopgebied. Arbiter Martin van den Kerkhof oordeelde dat er sprake was van een terugspeelbal, nadat Mattijs Branderhorst via een eigen verdediger een schot van Taylor vastpakte.

De 3-0 viel na een klein uur alsnog en was zeer fraai. Youri Baas stond nog voorin na een vrije trap en kopte de voorzet van Jorrel Hato binnen. Bij Ajax begon vervolgens het wisselen. Onder meer Klaassen maakte zijn opwachting, tot vreude van de Ajax-fans. De supporters veerden nogmaals op, toen ook Weghorst in het veld kwam. Daarna voerden Devyne Rensch en Akpom de score verder op.

Ajax beleefde zodoende een probleemloze avond. De ploeg van Farioli heeft nu zes punten uit drie duels. Dat zijn er net zo veel als Fortuna, maar de Limburgers speelden al twee duels meer.