'Lenderink verantwoordelijk voor financiële crisis Ajax'

'Ajax van 'gespreid bedje' naar 'kind met waterhoofd' door Lenderink'

13 september om 11:48

Volgens De Telegraaf is Susan Lenderink verantwoordelijk voor de financiële problemen van Ajax. De financieel directeur vertrekt op eigen initiatief bij de Amsterdammers, maar haar positie was volgens de krant onhoudbaar.

Ajax maakte vrijdagochtend melding van het vertrek van Lenderink. De Amsterdammers betreuren haar vertrek en probeerden haar nog over te halen. De financieel directeur zelf is trots op haar periode en prestaties bij 'de mooiste club van Nederland'. De Telegraaf belicht de andere kant van de medaille.

In 2019, toen Ajax de halve finale van de Champions League haalde, kwam Lenderink naar de Amsterdammers. De nieuwe financieel directeur belandde in 'een gespreid bedje'. 'Ajax noteerde door de uitstekende sportieve prestaties, de handelsgeest van toenmalig directeur voetbalzaken Marc Overmars en de op volle toeren draaiende commerciële afdeling jaarlijks miljoenenwinsten.'

Ajax behaalde in 2022 nog een nettowinst van 76 miljoen euro. Inmiddels moeten de Amsterdammers leningen afsluiten om aan de financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Na het kampioenschap in 2022 begonnen de sportieve prestaties van Ajax tegen te vallen. Mede dankzij het mislopen van Champions League-voetbal de afgelopen twee seizoenen, is er ook sprake van een financiële crisis.

De Telegraaf erkent dat het feit dat Ajax 'na het gedwongen vertrek van Overmars in recordtijd op het financiële ravijn afstevende' niet alleen Lenderink is aan te rekenen. Toch is volgens de krant 'zij en niemand anders is verantwoordelijk voor de financiële situatie.' Lenderink had moeten ingrijpen toen Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar te veel geld uitgaven aan 'niet Ajax-waardige spelers', terwijl ook 'spookrijder' Sven Mislintat ongestoord zijn gang kon gaan.

Ajax kwam meer en meer in de problemen en deed onder Alfred Schreuder, John Heitinga, Maurice Steijn, Hedwiges Maduro en John van 't Schip ook sportief een jasje uit. Inmiddels zijn de Amsterdammers 'een kind met een waterhoofd geworden'. Na het vertrek van Lenderink moet er een basis worden gelegd voor 'een zonnige toekomst' in Amsterdam. Samen met algemeen directeur ad-interim, technisch directeur Alex Kroes en directeur voetbal Marijn Beuker moet de opvolger van Lenderink daar voor gaan zorgen.

Beluister de nieuwste #DoneDeal over Memphis, het bijzondere project in Indonesië, Ajax en FC Buitenkans!