Genk beschermt jonge doelmannen: 'Verplicht keepen met helm'

Genk komt met 'primeur in het Belgisch voetbal': 'Gaan verplicht met helm keepen'

11 september om 23:46
Laatste update: 11 september om 23:47

KRC Genk heeft grote maatregelen getroffen omtrent de gezondheid van zijn (jeugd)spelers. Om alle jonge doelmannen 'beter te beschermen' voert de Belgische club voor jeugdkeepers een verplichte helmplicht in tijdens trainingen en wedstrijden.

Petr Cech is misschien wel de doelman die het meest bekend is met het dragen van een helm. Ook Etienne Vaessen heeft een tijdje gekeept met hoofdbescherming en zo zijn er nog enkele andere voorbeelden op te noemen. In België en Nederland zijn er jaarlijks vijftienduizend voetballers die hoofd- en hersenletsels oplopen: voor Genk genoeg reden om actie te ondernemen.

'Vanuit het principe 'beter voorkomen dan genezen', verplicht de Genkse keepersacademy zijn jeugddoelmannen voortaan om met een helm te trainen en wedstrijden af te werken. Een primeur in het Belgisch voetbal', verklaart Genk via het Belgische Sporza.

De Belgische topclub voert de regel in voor doelmannen tot en met de Onder-16-elftallen. Doelmannen van Jong Genk en de hoofdmacht mogen zelf de beslissing nemen of ze al dan niet een helm willen dragen onder de lat.