Youri Baas dacht aan vertrek bij Ajax

Farioli-ontdekking dacht aan Ajax-exit: 'Dacht dat het lastig verhaal zou worden'

12 september om 07:00
Laatste update: 12 september om 07:00

Youri Baas stond aanvankelijk open voor een vertrek bij Ajax deze zomer. Dat geeft de linksbenige verdediger toe in gesprek met Voetbal International. Baas wist toen nog niet dat hij door trainer Francesco Farioli omgeturnd zou worden in een centrale verdediger.

In het eerste blok van het seizoen stond Baas alleen op bezoek bij NAC Breda niet in de Ajax-basis, doordat hij toen rust kreeg van Farioli. De jeugdinternational uit Oostvoorne heeft zich geruisloos in het elftal gespeeld als centrale verdediger. Dat terwijl hij bij NEC nog regelmatig tussen basis en bank schipperde. "Dan weet je dat het weleens een moeilijk verhaal zou kunnen gaan worden: ook door de vele linksbacks die al bij Ajax in de selectie zaten. Ik stond daardoor ook wel open voor een vertrek in deze zomer", zo vertelt Baas tegenover VI.

Baas had aanvankelijk zelf ook geen idee dat Farioli een centrale verdediger in hem zag. "Bij de eerste training van het seizoen speelden we een tactisch positiespelletje en werd ik opeens links centraal in de verdediging gezet, met Jorrel Hato naast me op de flank. We keken elkaar nog vragend aan: moeten wij niet van plek wisselen? In Jong Ajax heb ik er nooit gespeeld en vorig seizoen bij NEC ook niet: ik was gewoon altijd een linksback. Francesco Farioli is de eerste trainer die mij echt op deze positie gebruikt."