Zes Oranje-conclusies na duel met Duitsland

Zes conclusies: Gravenberch imponeert, Brobbey bewijst gelijk van Koeman

11 september om 07:30
Laatste update: 11 september om 09:18

Het Nederlands elftal heeft duidelijk een nieuwe start gemaakt na het EK. Ook tegen Duitsland maakte de ploeg van bondscoach Ronald Koeman een frisse indruk (2-2), met dank aan opvallende uitblinkers. Zes conclusies over Oranje na het duel met Die Mannschaft.

Zorgen over blessure van Nathan Aké
Het uitvallen van Nathan Aké met een spierblessure was een flinke domper. De 29-jarige Hagenaar verging kort voor rust van de pijn en moest - aangeslagen - per brancard van het veld worden gedragen. Zijn reactie belooft niet veel goeds. Laten we voor Aké, Oranje en Manchester City hopen dat de schade uiteindelijk blijkt mee te vallen. Zeker nu de Champions League van start gaat.

Brobbey toont zich in spitsenstrijd én bewijst gelijk Koeman
Voor de duels met Bosnië en Herzegovina en Duitsland maakte Ronald Koeman de rolverdeling al duidelijk. Joshua Zirkzee begon in de eerste wedstrijd, Brian Brobbey kreeg de kans tegen Die Mannschaft. De Ajax-spits greep die met beide handen aan. Jonathan Tah wist zich geen raad met de sterke Brobbey, die zijn optreden beloonde met een belangrijke assist. Hij bewees ook het gelijk van Koeman, die na het sterke spel van Zirkzee tegen Bosnië werd bekritiseerd om zijn keuze.

De Ligt komt verder onder vuur te liggen
Ronald Koeman twijfelde er niet aan om Matthijs de Ligt weer op te stellen, nadat de Manchester United-verdediger tegen Bosnië al een ongelukkige rol vertolkte bij de tegengoals. Tegen Duitsland ging het echter weer mis. De Ligt verspeelde de bal zomaar in de opbouw en het werd meteen afgestraft. De kritiek neemt toe en zijn basisplaats lijkt op de tocht te staan. Zeker gezien de alternatieven die beschikbaar zijn. Bovendien keert Stefan de Vrij weer terug.

Gravenberch aast op Oranje-basisplaats
Hij is misschien wel dé openbaring van deze Oranje-week. Ryan Gravenberch gaf een prachtige pass die meer had verdiend, maar was sowieso fantastisch aan de bal. Gravenberch speelde met ontzettend veel flair en vertrouwen. Hij maakt aanspraak op een vaste basisplaats in het Nederlands elftal. Het aandeel van Liverpool-manager Arne Slot in de metamorfose van de ex-Ajacied, is ogenschijnlijk groot.

Van Hecke eerste Zeeuw in Oranje sinds 2000
Je kan het bijna niet gemist hebben: er speelt weer een Zeeuw in het Nederlands elftal. Jan-Paul van Hecke viel meteen na rust in voor de ongelukkige De Ligt en debuteerde in het Nederlands elftal. Hij is de eerste Zeeuw in Oranje sinds Peter van Vossen in 2000. In totaal gingen negen provinciegenoten hem voor in Oranje, waaronder Willem van Hanegem, Danny Blind én zijn oom Jan Poortvliet.

Wat volgt nu voor Oranje?
Ronald Koeman kan de Oranje-troepen over een maand alweer bijeen roepen. Nederland vervolgt de Nations League-groepsfase op 11 oktober met een uitwedstrijd tegen Hongarije. Drie dagen later wacht het bezoek aan Duitsland. Met elk vier punten na twee duels lijken Oranje en Die Mannschaft uit te gaan maken wie als eerste en wie als tweede eindigt in groep 3 van Divisie A.