Verbazing om AZ-boek: 'geen strafkamp'

Verbazing en ongeloof over harde kritiek op AZ: 'Geen strafkamp'

10 september om 18:26

Het boek van voormalig AZ-jeugdspeler Finn Berk doet veel stof opwaaien. Berk omschrijft de jeugdopleiding van de Alkmaarders als een 'strafkamp', waar jonge talenten werden vernederd door trainers. Andere voormalige jeugdspelers van AZ ontkennen dit tegenover NH.

Hoewel het er zeker 'hard' aan toe kon gaan, herkent niemand zich in de term 'strafkamp'. "Een gouden tijd, waar ik veel van geleerd heb", is een voorbeeld van een reactie, meldt NH. "Als ik terugkijk, dan vond ik 98 procent van die tijd geweldig en 2 procent van de tijd was het niet leuk", stelt een ander.

In het boek schrijft Berk onder meer over een dertienjarige jeugdspeler die uit de douche wordt gehaald, waarna de trainer de handdoek voor zijn geslachtsdeel zou hebben weggehaald. Die ploeggenoot van Berk moest vervolgens 'een minuut lang' naakt een fysiotherapeute aankijken. Het voorval wordt ontkend door andere ex-jeugdspelers. "Ik weet voor 99,9 procent zeker dat dat niet is gebeurd en ik heb al die jaren bij Finn in het team gezeten."

Ook de dagelijkse pesterijen waar Berk over schrijft, worden niet herkend. "Ik heb elf jaar bij AZ gezeten en ik kijk hier met veel plezier op terug. Het was zeker niet altijd makkelijk en soms ook hard." Er is evenwel begrip voor het beleid van AZ. "Het hoort er gewoon bij en je kiest daar ook zelf voor. De trainers bij AZ bereiden je voor op het vak profvoetballer en ze zijn er om je beter te maken. Niet om je bewust af te vallen."

Met name Koen Stam, voormalig jeugdtrainer van AZ en huidig Head of Methodology van Feyenoord, moet het ontgelden in het boek. Berk noemt hem de grootste pestkop. Ook dit wordt gepareerd door zijn generatiegenoten. Stam zou 'hard', maar wel 'respectvol' zijn geweest. "Wat Finn hierover zegt, gaat echt veel te ver. Door dit soort uitspraken maak je iemand zijn carrière kapot. Dat vind ik echt niet oké."

Onder meer Willie Overtoom reageert via X verrast op de vermeende onthullingen. Ook hij kan zich niet vinden in de ervaringen van Berk. AZ beraadt zich over eventuele juridische stappen, weet NH. De Alkmaarse club betreurt de situatie met Berk, maar herkent zich niet in het geschetste beeld, klinkt het.