SV Ajax kritisch op Halsema

'Slager keurt eigen vlees' bij besluit over Ajax-FC Utrecht: 'Staan in ons hemd'

9 september om 18:02

Het besluit om een streep te zetten door Ajax-FC Utrecht zorgt voor flinke kritiek vanuit de Supportersvereniging Ajax. Directeur-bestuurder Fabian Nagtzaam maakt duidelijk dat de gemeente Amsterdam hen de kans ontneemt om te laten zien dat de wedstrijd ook zonder politiebegeleiding plaats kan vinden.

"Wij zijn echt zwaar teleurgesteld dat de gemeente dit besluit heeft genomen", steekt Nagtzaam van wal tegenover Ajax Life. "Hiermee ontneem je supporters de kans om te laten zien dat het kan. Op deze manier houdt de politie zelf in stand dat zij structureel met een hoge inzet nodig is bij dergelijke wedstrijden."

"Naast onze telleurstelling zetten we vraagtekens bij het proces", vervolgt Nagtzaam. "De politie kondigt een staking aan en adviseert vervolgens zelfstandig deze wedstrijd niet door te laten gaan. Met andere woorden: de slager keurt zijn eigen vlees. De belangen lopen flink door elkaar heen. Het doel heiligt blijkbaar de middelen. Supporters, en niet alleen die van Ajax, worden daar nu allemaal de dupe van. Dat terwijl we juist streven naar normalisatie en structureel minder politie-inzet."

De supportersvereniging vindt het 'jammer en vreemd' dat de politie geen poging heeft gedaan om met hen in overleg te gaan. Datzelfde geldt voor de lokale driehoek, bestaande uit het Openbaar ministerie en de gemeente Amsterdam. "Wij vertegenwoordigen 150.000 leden. Dat is meer dan alle politieke partijen in Den Haag bij elkaar. Juist wij hebben goede contacten met de supportersvereniging van Utrecht. En ook aan die kant wilde iedereen – net als beide clubs en de KNVB – er alles aan doen zondag te voetballen."

Internationale gevolgen
Nagtzaam maakt duidelijk dat het voetbal wordt 'misbruikt' door de politie door te staken bij wedstrijden. "Als supportersvereniging hebben we begrip voor het middel, maar niet voor de actie. We denken overigens ook niet dat ze hier in Den Haag wakker van liggen." Bovendien heeft dit besluit ook internationale gevolgen volgens Nagtzaam. "Het verloop van de competitie in het geding. En ook zeker de internationale uitstraling van de eredivisie. Voor de toewijzing van toernooien en finales is dit slecht nieuws. Reken maar dat de UEFA, de FIFA en andere sportbonden meekijken. Amsterdam, en daarmee Nederland, staat gewoon in zijn hemd."