Van Dijk niet tevreden met eigen prestatie op het EK

Van Dijk kent zijn rol: 'Dat wil ik niet graag over mezelf zeggen, maar is wel zo'

9 september om 10:44

Virgil van Dijk was teleurgesteld over zijn eigen spel tijdens het EK in Duitsland. De pijnlijke EK-exit tegen Engeland en de teleurstelling over zijn eigen prestaties brachten hem aan het twijfelen over zijn toekomst bij Oranje, maar dat heeft hij inmiddels achter zich gelaten.

"Ik ben iemand die niet snel naar excuses zoekt en ben realistisch", begint Van Dijk in gesprek met De Telegraaf. "Voetballend gezien kon het persoonlijk beter. Tot die conclusie ben ik gekomen. Helaas heb ik niet kunnen brengen wat ik had willen brengen. Niet dat het slecht ging, totaal niet, maar de verwachtingen zijn heel hoog. En daar heb ik niet aan kunnen voldoen."

Na de uitschakeling tegen Engeland bracht Van Dijk naar buiten dat hij twijfelde over zijn toekomst bij het Nederlands elftal. "Het was heel veel na een heel lang en intens seizoen. Ik ben ook een mens, heb ook emoties. Je gaat van alles denken. Vooral net na een wedstrijd met de uitschakeling in de laatste minuut", legt hij uit. "En ik begreep ook wel dat het een beetje onduidelijk was hoe ik erin stond, want na de wedstrijd was ik heel teleurgesteld en zat ik vol emotie. Het kwam misschien over alsof het mijn laatste interland was geweest. Die avond heb ik wel getwijfeld en dat heb ik ook wel laten doorschemeren."

Op het moment dat bondscoach Ronald Koeman het gesprek aanging met Van Dijk in Liverpool waren de twijfels over zijn Oranje-toekomst alweer weg. De ontmoeting was volgens de aanvoerder niet alleen bedoeld om duidelijkheid te krijgen over zijn toekomst. "Het is heel normaal dat de bondscoach en ik als aanvoerder een analyse maken over hoe het EK is verlopen. Niet alleen persoonlijk, maar vooral als groep. Maar het gaat ook om het vertrouwen dat je krijgt en je kijkt naar je eigen kunnen: of je nog belangrijk genoeg bent. En dat ben ik zeer zeker op het veld en daarbuiten. Dat wil ik niet graag over mezelf zeggen, maar is wel zo."