Van Hanegem ziet oplossing voor Van Dijk: 'Geef die band aan een ander'

Van Hanegem snapt niets van Van Dijk: 'Dan geef je die band toch aan een ander?'

8 september om 21:49
Laatste update: 8 september om 22:20

Willem van Hanegem denkt dat Ronald Koemand er wellicht verstandig aan doet om de aanvoerdersband aan een ander te geven dan Virgil van Dijk, zo stelt hij in zijn column in het Algemeen Dagblad. De oud-voetballer hoorde Van Dijk zeggen dat de band zijn tol eist en denkt aan een pragmatische oplossing, namelijk het kiezen van een andere aanvoerder.

Van Hanegem is positief over de 5-2 zege van Oranje tegen Bosnië & Herzegovina. "Als je zo start na een EK, dan heb je als ploeg zin in de volgende fase. De periode richting het WK in Amerika. Daar is Virgil van Dijk ook bij en dat is goed. Hij hoort daar ook te staan", stelt De Kromme, die echter zijn bedenkingen heeft bij het aanvoerderschap van de verdediger. "Hij vertelde dat het moeilijk was omdat hij zich tijdens zo'n eindtoernooi zo bekommert om de selectie. Hij probeert spelers, als ze kritiek krijgen, te helpen. En iedereen moet dezelfde kant op blijven gaan."

"Hij zei ook dat hij nog steeds de grote leider van Oranje en Liverpool is en hij bedoelde niet zijn lengte. Waarom zou je dat zeggen, hè?" vraagt Van Hanegem zich af. "Het is dan nog maar de vraag of je wel die leider bent, als het allemaal zoveel energie kost om aanvoerder te zijn. Ronald Koeman zei zelfs dat het allemaal een tikkeltje teveel ten koste was gegaan van zijn eigen spel. Dat is jammer. Van Dijk kan nog wel even mee, maar als die band remmend werkt, geef je hem toch aan een ander?"

"Niet aan Matthijs de Ligt", vervolgt Van Hanegem zijn relaas. "Ik heb weleens kritiek op hem en mensen denken dan altijd dat het persoonlijk is of zo. Maar je weet gewoon dat hij het toch in zich heeft. Dat heeft hij ooit laten zien. Maar als je je dan zo laat foppen bij de 3-2 van Džeko... Dat mag gewoon niet."