Wim Kieft over Oranje-spitsen

Kieft voorziet spitsenprobleem bij Oranje: 'Memphis jarenlang onbetwist de beste'

6 september om 21:29
Laatste update: 6 september om 21:31

Wim Kieft beseft dat Ronald Koeman een probleem heeft na het wegvallen van Memphis Depay. De bondscoach moet gaan kiezen voor een nieuwe spits in het Nederlands elftal, maar Kieft heeft zijn twijfels bij alle opties.

'Ondanks de kritieken dat hij te weinig heeft geleverd op de grote toernooien en in de grote interlands tegen toplanden, is Memphis al wel jarenlang onbetwist de beste nummer negen van Nederland', begint Kieft zijn column voor De Telegraaf. Nu Memphis niet is opgeroepen door Koeman omdat hij geen club heeft, mogen anderen het in de punt van Oranje laten zien. De bondscoach zal hoogstwaarschijnlijk gaan kiezen tussen Joshua Zirkzee, Brian Brobbey en Wout Weghorst.

'Weghorst blijft een supersub, die iets teweeg kan brengen als een wedstrijd daarom vraagt, maar voetballend tekort komt voor een basisplaats', stelt Kieft. 'Zirkzee is meer de zwervende spits, waardoor Brobbey overblijft als enige specifieke nummer negen.'

Het lijkt erop dat Koeman voor Zirkzee kiest tegen Bosnië & Herzegovina. Kieft heeft echter zijn twijfels. 'Zirkzee is nog wat licht voor Oranje en de situatie bij Manchester United helpt hem ook niet. Weliswaar zal hij sterker worden omdat hij iedere week op hoog niveau onder de grootste weerstand moet spelen tegen topverdedigers. Iedereen ziet dat Zirkzee kan voetballen en toch blijft het afwachten met hem op topniveau', besluit de oud-spits.