KNVB wil dat Oranje eindtoernooi wint

KNVB stelt 'belangrijk doel' voor Oranje: 'We moeten de lat hoog leggen'

5 september om 09:10

Het Nederlands elftal moet op termijn een groot toernooi winnen. Dat is een belangrijk doel van de KNVB, zo vertelt directeur Marianne van Leeuwen.

Van Leeuwen praat geregeld met Nigel de Jong, technisch directeur bij de KNVB, over financiële zaken. "Een groot toernooi winnen is een heel belangrijk doel. Daar maken we veel ruimte voor", laat ze optekenen door Voetbal International. "We zeggen niet dat het morgen moet, maar willen het wel realistisch maken. Wij zijn het er in de directie over eens dat je de lat hoog moet leggen."

"Zodat voor de hele organisatie duidelijk is waar naartoe gewerkt moet worden", gaat Van Leeuwen verder. "We gaan niet vooraf zeggen: We staan zevende op de wereldranglijst, dus met een kwartfinale zijn we blij." Bij Ronald Koeman, de huidige bondscoach, staat niet in zijn contract dat hij minimaal de laatste acht op een eindtoernooi moet halen. "Klopt. Wij willen niet dat zo'n kwartfinale een eigen leven gaat leiden. Dat is niet de insteek die wij willen als ambitieuze topsportorganisatie. Zo'n mindset vinden wij te slap."

Van Leeuwen gaat een stap verder. "Eigenlijk zou je moeten opschrijven: we willen wereldkampioen worden. Daar heeft iedereen in Nederland een gevoel bij. Als je niet voor de maan gaat, kom je ook niet bij de sterren."