Van Hecke hoopt op debuut in Oranje

Van amateurvoetballer tot Oranje-oproep: 'Donderdag kroeg in, studentenleven'

5 september om 07:04

Jan Paul van Hecke dacht lange tijd dat het Nederlands elftal onhaalbaar was. De 24-jarige verdediger van Brigthon & Hove Albion klom in zes jaar op van het amateurvoetbal tot de Premier League en werd door bondscoach Ronald Koeman bij de selectie gehaald toen Micky van de Ven afhaakte met een blessure.

Van Hecke zat in 2017 nog bij JVOZ, de opleiding voor Zeeuws voetbaltalent. "Ik moest denken aan een ander leven, zonder profvoetbal", laat hij optekenen door NU. "Ik ben bij een amateurclub gaan spelen, bij VV Goes. Daarnaast studeerde ik aan het CIOS in Vlissingen. Sportleraar worden was het doel. En op donderdag de kroeg in. Je kent het wel, het studentenleven."

Na één seizoen bij Goes te hebben gespeeld, pikte NAC Breda Van Hecke op. Via sc Heerenveen kwam hij bij Brigthon, dat hem eerst stalde bij opnieuw Heerenveen en Blackburn Rovers. "Toen Brighton me haalde, hadden ze een driejarenplan en dat is nog uitgekomen ook. Stapje voor stapje omhoog. Misschien is mijn grootste kwaliteit dat ik me snel aanpas en beter word", aldus Van Hecke, die al ruim een jaar basisklant is bij The Seagulls

Tegen Bosnië & Herzegovina kan Van Hecke, die acht keer speelde voor Jong Oranje, debuteren in het grote Oranje. "Ik zag al wat appjes voorbijkomen over kaartjes. Volgens mij gaat er zelfs een bus vanuit Arnemuiden richting Eindhoven", zegt de verdediger. "Hopelijk mag ik minuten maken in Oranje. Wie had dat gedacht? De laatste seizoenen werd het steeds realistischer. Maar als je dit zes jaar geleden tegen me gezegd had, had ik je voor gek verklaard."