FC Transfervrij: deze Nederlanders en Eredivisie-bekenden zoeken nog een club

FC Transfervrij: deze Nederlanders en Eredivisie-bekenden zijn gratis op te pikken

4 september om 07:00
Laatste update: 4 september om 07:30

De zomerse transferperiode in Nederland is na een chaotische slotdag voorbij. Dat wil overigens niet zeggen dat er geen versterkingen meer gehaald kunnen worden, want transfervrije spelers zijn niet gebonden aan het sluiten van de markt. VoetbalPrimeur zet de beste gratis spelers uit Nederland en oude bekenden uit de Eredivisie voor je op een rijtje. Zit er wat moois bij voor jouw club? 

Doelman: Kostas Lamprou
Feyenoord besloot het contract van Lamprou niet te verlengen. De 32-jarige Griek, met ruim 200 Eredivisieduels achter zijn naam, is daarom nog altijd op zoek naar een nieuw onderkomen. Het 'kriebelt' flink bij de oud-doelman van onder meer Willem II, Ajax, Feyenoord en PEC Zwolle. "Maar ik ben zorgvuldig op zoek naar de juiste club", liet Lamprou onlangs nog weten bij ESPN

Rechtsback: Joshua Brenet
Nadat FC Twente eind maart zijn contract verscheurde, zit de 30-jarige Brenet werkloos thuis. Vanuit Rusland en Turkije werd er deze zomer interesse getoond, maar tot een verbintenis kwam het tot dusver niet voor de rechtsback die 74 keer in actie kwam voor FC Twente en 150 keer voor PSV. Wie durft met Brenet in zee te gaan?

Centrale verdedigers: Jeffrey Bruma & Cuco Martina
Na een loopbaan die hem via de jeugd van Feyenoord langs onder meer Chelsea, Leicester City, Hamburger SV, PSV, Wolfsburg, Schalke 04, Kasimpasa, sc Heerenveen en RKC Waalwijk bracht, zit de 32-jarige Bruma nu zonder club. De 25-voudig international van Oranje kon in Waalwijk lang niet altijd rekenen op een basisplaats.

Martina hielp NAC Breda vorig seizoen nog met een terugkeer naar de Eredivisie, maar ging niet mee naar het hoogste niveau van Nederland. De Brabanders lieten hun 34-jarige aanvoerder, die ook een verleden heeft bij onder andere FC Twente en Feyenoord, transfervrij gaan. 

Linksback: Patrick van Aanholt
Wekenlang werd de ervaren verdediger in verband gebracht met een 'terugkeer' bij PSV, dat eerder het aflopende contract van de inmiddels 34-jarige back juist niet verlengde. Door dat scenario kan definitief een streep, verzekert het Eindhovens Dagblad. Van Aanholt, goed voor ruim 130 duels in de Eredivisie en 19 interlands, is daarom op zoek naar een nieuwe uitdaging. 

Centrale middenvelders: Davy Klaassen & Thom Haye
Na een jaartje bij Internazionale is het Italiaanse avontuur van oud-Ajacied Klaassen voorbij. De kampioen van de Serie A besloot het contract van de 31-jarige middenvelder, die het moest doen met korte invalbeurten, niet te verlengen. Klaassen staat naar verluidt in de belangstelling van Anderlecht, waar oud-teamgenoten Kasper Dolberg en Jan Vertonghen onder contract staan. 

Haye is op dit moment op pad met het nationale elftal van Indonesië, maar zal met zijn gedachten bezig zijn met het vervolg van zijn carrière. Aan interesse geen gebrek voor de 29-jarige controleur die transfervrij de deur uitliep bij sc Heerenveen: Oxford United biedt hem de kans om een buitenlands avontuur aan te gaan, terwijl ook NAC Breda hard aan Haye trekt. 

Aanvallende middenvelder: Younes Namli
Bij PEC Zwolle hoopt men nog altijd dat Namli, die tot dusver een nieuwe verbintenis in Overijssel afwees, zich bedenkt. De creatieve middenvelder annex buitenspeler, die ook in verband werd gebracht met Ajax, plaatste onlangs nog een cryptisch bericht op Instagram over de Zwolse club. Gaat Namli terug naar PEC of meldt een andere club zich alsnog?

Rechtsbuiten: Alireza Jahanbakhsh
Na drie jaar en 103 wedstrijden voor Feyenoord besloten de Rotterdammers niet verder te gaan met Jahanbakhsh. Ten minste, voor nu. Het is volgens ESPN-verslaggever Sinclair Bischop niet uitgesloten dat de Iraniër terugkeert in De Kuip nu Feyenoord naast de komst van Andreas Skov Olsen, Anders Dreyer en Assane Diao greep. Ook Besiktas werd een tijdje in verband gebracht met Jahanbakhsh.

Spits: Memphis Depay
Op het EK in Duitsland had Memphis zich graag in de kijker willen spelen van de Europese topploegen. Dat lukte niet, waardoor de 98-voudig international van Oranje na zijn vertrek bij Atlético Madrid nog altijd zonder club zit. Met zijn fitheid zit het overigens wel goed, blijkt uit video's van zijn Instagram-account. Waar strijkt de 30-jarige aanvaller neer? 

Linksbuiten: Jean-Paul Boëtius
In een van de uitzendingen van De Oranjezomer kwam Boëtius met fantastisch nieuws: de aanvaller is genezen van kanker. De oud-speler van onder meer Feyenoord, FC Basel, Mainz en Hertha BSC mikt dan ook op een terugkeer in de voetballerij. "Ik heb zeker nog een aantal jaren in mijn lichaam zitten. Ik ben fit en ik wil weer aan de bak."

Trainer: Alex Pastoor
Momenteel geniet Pastoor, na 100 wedstrijden voor de groep bij Almere City, van een welverdiende sabbatical. De oud-trainer van onder meer Sparta Rotterdam, NEC en Excelsior werd naar eigen zeggen 'opgegeten' door het voetbal, maar sluit een terugkeer niet uit. Op tv maakt Pastoor als analist indruk met messcherpe analyses. 

Reservebank: Nick Marsman, Edgar Ié, Jurgen Mattheij, Redouan El Yaakoubi, Timothy Fosu-Mensah, Kevin Strootman, Navarone Foor, Marco van Ginkel, Ryan Babel, Luc Castaignos. 

#DoneDeal Recap na Deadline Day: alles over Bergwijn en Ajax, de geklapte transfer bij Feyenoord, PSV en nog veel meer!