Dit is Kamaldeen Sulemena: 'unieke' Bergwijn-opvolger

Dit is Ajax-doelwit Sulemana, die Overmars misleidde en in 2023 naar PSV kon

3 september om 07:30
Laatste update: 3 september om 07:30

Kamaldeen Sulemana moet de opvolger van Steven Bergwijn worden bij Ajax. Wie is deze Ghanese aanvaller én voormalige PSV-doelwit, aan wie Marc Overmars slechte herinneringen heeft? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Sulemana maakte als tiener vanuit de bekende Right To Dream-academie in Ghana de overstap naar de Deense partnerclub FC Nordsjaelland en verhuisde in 2021 naar Stade Rennes. Voor veel Nederlandse voetbalvolgers - en met name Ajax-supporters - is de aanvaller géén nieuwe naam.

Sulemana liet Ajax al eens in de kou staan

Nadat het jaren geleden niet lukte om Sulemana over te nemen van Nordsjaelland, waagde Ajax in de zomer van 2021 een nieuwe poging. Met succes, zo leek het. De toenmalige directeur Marc Overmars bereikte een akkoord met zowel de club als de speler en alles leek in kannen en kruiken. De transfersom: ongeveer zestien miljoen euro.

Maar toen werd het stil. Het kamp-Sulemana vertraagde de transfer, bleef bedenktijd vragen, waarop Ajax het zat was en de stekker uit de onderhandelingen trok. Kort daarna tekende Sulemana in Frankrijk bij Stade Rennes. De Ghanees was toen al een dag in Amsterdam geweest voor een kennismaking én medische keuring.

Later lekte uit dat Sulemana om een vaste basisplaats gevraagd had bij Overmars en dat Erik ten Hag, destijds trainer van Ajax, dat niet wilde garanderen. Ook zou het management van Sulemana een torenhoge commissie hebben geëist.

Lovende woorden over Sulemana

Sulemana stond in die periode ook in de belangstelling van Manchester United en Bayer Leverkusen. Mohammed Kudus - inmiddels West Ham United - typeerde zijn landgenoot en boezemvriend als een 'snelle vleugelspeler, die behendig en slim is'. "Eigenlijk heeft hij alles. Hij past goed bij onze speelstijl, zeker als snelle vleugelaanvaller. Hij kan scoren, assists geven.. Eigenlijk zou hij een perfecte speler zijn voor Ajax."

Sulemana maakte na zijn verhuizing van Ghana naar Denemarken meteen veel indruk. "Hij heeft een enorm potentieel. Echt enorm. En waar Kudus meer tijd nodig had om zijn naam te vestigen, brak Kamaldeen heel snel door", vertelde Ekstra Bladet-verslaggever Gisle Thorsen, die Nordsjaelland op de voet volgt, in 2021 aan VoetbalPrimeur. Kevin Diks speelde in Denemarken tegen Sulemana en noemde hem ooit 'een geweldig talent'. 

Zijn toenmalige trainer Flemming Pedersen vergeleek hem op zijn beurt met niemand minder dan Neymar. "Hij kan net zo goed worden als Neymar. Nee, dat is niet waar: hij kan Neymar-plus worden", verklaarde Pedersen over de Ghanees, die in 2017 in de voetsporen trad van Abdelhak Nouri als beste speler van het Marveld Toernooi in Groenlo. "Geen grap. Zijn techniek en lichaamsbouw zijn volkomen uniek."

Neerwaartse spiraal moet stoppen bij Ajax

In Frankrijk startte Sulemana ijzersterk door meteen een supergoal te maken in het competitieduel met RC Lens. De dribbelkoning maakte indruk met zijn techniek en snelheid, maar wist de lijn niet door te trekken. Na een tijdje tweede viool te hebben gespeeld bij Rennes, dook PSV op als reële transferoptie. De Eindhovenaren brachten in januari 2023 - kort na zijn WK-deelname in Qatar - een bod van zeventien miljoen euro uit, dat niet werd geaccepteerd.

Southampton ging vervolgens met Sulemana aan de haal. Dat bleek niet de beste keuze: The Saints degradeerden uit de Premier League, terwijl Sulemana zijn stempel nooit wist te drukken. Ook niet in het Championship. Op het tweede niveau in Engeland kwam de negentienvoudig international van Ghana niet verder dan een schamele twee goals.

Sulemana staat inmiddels weer in de etalage. Dit seizoen speelde hij nog geen Premier League-minuut voor Southampton, dat is teruggekeerd in de Premier League. Deze maand leek hij op weg naar Benfica, maar door de strenge immigratiewetten in Portugal ging dat niet door. Nu lonkt Ajax alsnog. In Amsterdam moet hij het waarschijnlijke vertrek van Bergwijn naar Al Ittihad opvangen.

Dit haalt Ajax in huis met Sulemana

Sulemana staat te boek als een explosieve dribbelkoning, die onvoorspelbaarheid als tweede naam heeft. Dat maakt hem soms ook lastig te lezen door zijn ploeggenoten. Ook kan hij nog werken aan zijn eindpass. Die laatste procenten zullen ze hem in Amsterdam graag bijbrengen. Het is de bedoeling dat Sulemana tot het einde van het seizoen wordt gehuurd.