Arsenal en Brighton delen de punten

Arsenal en Brighton delen de punten en zijn voor nu samen Premier League-koploper

31 augustus om 15:26
Laatste update: 1 september om 13:30

Arsenal en Brighton & Hove Albion hebben elkaar zaterdagmiddag in evenwicht gehouden in het Emirates Stadium. Door het 1-1 gelijkspel staan de ploegen nu samen aan kop van de Premier League. In het oranje getinte Brighton was er een hoofdrol weggelegd voor Joël Veltman.

Arsenal begon met Jurriën Timber op linksback aan de thuiswedstrijd tegen Brighton. De bezoekers waren flink Nederlands getint met Bart Verbruggen, Jan Paul van Hecke en Veltman in de basisopstelling. Voormalig Feyenoorder Mats Wieffer ontbrak vanwege een blessure. Yankuba Minteh startte wel in de basis. Beide ploegen wonnen hun eerste twee wedstrijden in de Premier League, waardoor ze zich samen met Manchester City en Liverpool aan de top van de competitie bevonden.

De thuisploeg uit Londen was de betere in de eerste helft, maar kwam nauwelijks tot écht grote kansen. In minuut 38 kwam daar verandering in; Kai Havertz zette The Gunners op 1-0 na een assist van Bukayo Saka.

Niet veel later kreeg Declan Rice een gele kaart na een stevige charge op Veltman. De middenvelder van Arsenal kwam goed weg met die kaart, de VAR besloot niet in te grijpen. Een kleine vijf minuten na rust kon Rice inrukken nadat hij zijn tweede gele kaart ontving, wederom na een incident met Veltman. Het betekende de eerste rode kaart voor Rice in zijn carrière.

Na een klein uur spelen profiteerde Brighton van het mannetje meer op het veld. Joao Pedro was alert en schoot de rebound binnen, 1-1. Ondanks het overwicht van Brighton in de tweede helft was Havertz namens Arsenal het dichtstbij een doelpunt. Zijn inzet werd goed gekeerd door Verbruggen.

Timber moest in de tachtigste minuut het veld geblesseerd verlaten. De ernst van de blessure, is nog niet bekend. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel en staan Arsenal en Brighton, in ieder geval voor even, samen bovenaan de Premier League.