Conclusies: Kroes heeft één prioriteit, geen jackpot Ajax

Conclusies: Kroes heeft één prioriteit, geen PSV- en Feyenoord-bedragen voor Ajax

29 augustus om 22:40

Ajax heeft de klus geklaard en hoort bij de 36 clubs die vrijdag gaan loten voor het hoofdtoernooi van de Europa League. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies na de dubbele zege op Jagiellonia Bialystok.

Soepele overwinning Ajax
Na de declassering van Jagiellonia in Polen was het alleen nog de vraag met hoeveel doelpunten verschil Ajax het Europa League-tweeluik zou afsluiten. Donderdagavond werd er drie keer gescoord en dat was ruim voldoende na de 1-4 zege van vorige week. Wie niet wist dat het de play-offs zouden zijn, dat er een felbegeerd ticket voor de Europa League op het spel stond, zal hebben gedacht naar een verkapt trainingspotje voor volle tribunes te kijken. Zo weinig had Ajax te vrezen.

Weghorst nu al publiekslieveling
Met kersverse aanwinst Wout Weghorst op de tribune werden de treffers gemaakt door Kian Fitz-Jim, Kenneth Taylor en Brian Brobbey. De nieuwe spits van Ajax zal binnenkort zelf het publiek in de Johan Cruijff ArenA op de bank willen krijgen. Dat gebeurde overigens al na vijf minuten, toen Weghorst op het grote scherm verscheen. Een klaterend applaus viel hem ten deel. In Amsterdam is een nieuwe cultheld in de armen gesloten.

Kroes moet creatieve middenvelder halen
Nu ligt de bal bij Alex Kroes. Vrijdagavond sluit de transfermarkt in Engeland, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk en vóór die tijd hoopt de technisch directeur nog een aantal spelers te slijten - denk aan Carlos Forbs, Benjamin Tahirovic, Owen Wijndal en Silvano Vos. Het geld dat vrijkomt, kan voor een deel in een nieuwe speler worden gestoken. Kroes zei voor de wedstrijd 'absoluut een wensenlijstje' te hebben. Hopelijk voor Ajax staat daar een creatieve middenvelder op, zeker nu Steven Berghuis nog zeker vier weken 'out' is.

Twee Ajax-debutanten
In de slotfase van Ajax - Jagiellonia kregen twee spelers hun debuut: Daniele Rugani én Jorthy Mokio. Met 16 jaar en 182 dagen is Mokio de jongste Ajacied ooit in een Europese wedstrijd, waarmee hij niemand minder dan Clarence Seedorf onttroont. Hij kan de komende dagen thuis genieten van zijn record. Door de afgelasting van de Klassieker, die voor aanstaande zondag op het programma stond, komt Ajax pas op 15 september weer in actie.

Geen PSV- en Feyenoord-bedragen voor Ajax
Op de dag dat PSV en Feyenoord in de lucratieve Champions League lootte tegen grootmachten als Liverpool, Paris Saint-Germain, Manchester City, Bayern München en Juventus, stelde Ajax een bescheiden startpremie veilig door het bereiken van de Europa League. De startpremie bedraagt 4,31 miljoen euro. Dat valt in het niet bij de jackpot die zal vallen in Eindhoven en Rotterdam.

Next up: Europa League-loting
Ajax kan zich opmaken voor de loting van de Europa League. Vrijdag vanaf 13.00 uur wordt in Monte Carlo duidelijk wie de acht tegenstanders van de Amsterdammers én FC Twente en AZ worden. Net als bij de Champions League worden alle 36 deelnemers via een 'supercomputer' aan elkaar gekoppeld. Ajax en de twee andere eredivisionisten spelen vier thuis- en vier uitwedstrijden. Het is niet mogelijk om een club uit eigen land te loten.