Ajax op rapport na Europa League-zege op Jagiellonia Bialystok

Ajax op rapport: meerdere uitblinkers en één dissonant op simpele avond

29 augustus om 21:54

Ajax heeft zich ten koste van Jagiellonia Bialystok geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Europa League (7-1, gerekend over twee wedstrijden). VoetbalPrimeur geeft rapportcijfers aan de elf basisspelers en trainer Francesco Farioli.

Remko Pasveer - 6,5: er stonden twintig minuten op de klok toen Pasveer voor het eerst de bal in zijn voeten kreeg. Het zegt alles over de avond die de geroutineerde doelman had. Twee weken geleden had hij het drukker.

Devyne Rensch - 6: Ajax speelde een verkapte trainingspot tegen Jagiellonia en dat was ook te merken aan Rensch, die niet van plan leek om zich al te veel in het zweet te werken. Dat hoefde ook niet.

Josip Sutalo - 7: weer een solide wedstrijd van Sutalo, wiens zelfvertrouwen groeit en daardoor steeds beter wordt. Niet voor niets peinst Ajax er niet meer over om in de laatste dagen van de transferperiode nog te verkopen.

Youri Baas - 6,5: omdat hij niets te vrezen had van de armetierige Polen, kon Baas naar hartenlust met passjes strooien. Wel moest hij in de eerste helft een keer ingrijpen om een doelpunt te voorkomen.

Jorrel Hato - 6: veel zullen we niet onthouden van zijn optreden. Hato deed wat hij moest doen, zocht soms de aanval en werd nooit in verlegenheid gebracht door zijn directe tegenstander.

Jordan Henderson - 7,5: de lach is helemaal terug bij Henderson, die zichtbaar genoot van zijn hoofdrol bij de fraaie 2-0 van Ajax. De aanvoerder verliet het veld onder luid applaus van het publiek.

Kenneth Taylor - 6,5: met dank aan Henderson maakte Taylor zijn eerste doelpunt van het seizoen. Meteen daarna leverde hij ook een assist. De middenvelder liet prima dingen zien.

Kian Fitz-Jim - 7: in Polen was hij geblesseerd, maar de nieuwe kans die hij kreeg van Farioli greep Fitz-Jim met beide handen aan. De maker van de 1-0 viel ook positief op met zijn balveroveringen op de helft van Jagiellonia.

Bertrand Traoré - 5: mede door het mogelijke vertrek van Carlos Forbs mocht Traoré het vanaf de aftrap laten zien. Heel goed ging hem dat niet af. Traoré zat er niet lekker in. In de slotfase leek hij wel te scoren, maar de paal stond letterlijk in de weg.

Brian Brobbey - 6: terwijl diverse clubs nog naar hem informeren, ging er heel veel fout bij Brobbey. Toch prikte hij er weer één binnen. Dat was een welkome opsteker na zijn moeizame optredens van de laatste weken, inclusief gemiste penalty's.

Steven Bergwijn - 5,5: zijn spel in de openingsfase was veelbelovend, maar Bergwijn vervaagde naarmate de wedstrijd vorderde. Het kan te maken hebben met een gebrek aan ritme, maar van hem mag meer worden verwacht tegen zo'n povere tegenstander. Verdedigend verzette hij wel bergen werk.

Invallers
Branco van den Boomen - x: viel na 67 minuten in voor Henderson en speelde te kort voor een beoordeling.
Jorthy Mokio - x: viel na 74 minuten in voor Fitz-Jim en maakte zijn officiële debuut, maar speelde te kort voor een beoordeling.
Anton Gaaei - x: viel na 74 minuten in voor Rensch en speelde te kort voor een beoordeling.
Chuba Akpom - x: viel na 81 minuten in voor Brobbey en speelde te kort voor een beoordeling.
Daniele Rugani - x: viel na 81 minuten in voor Taylor en maakte daarmee zijn Ajax-debuut, maar speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
Francesco Farioli - 7: geen moment kwam Ajax in de problemen en dat is - ondanks het gebrek aan kwaliteit bij de tegenstander - toch ook de verdienste van Farioli, die het goed heeft 'neergezet'. De trainer zal hopen dat Alex Kroes hem nog wat versterkingen bezorgt.