Voormalig Zweedse toptrainer Eriksson op 76-jarige leeftijd overleden

Voormalig Zweedse toptrainer Eriksson op 76-jarige leeftijd overleden

26 augustus om 14:14
Laatste update: 26 augustus om 14:20

Sven-Göran Eriksson is op 76-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan alvleesklierkanker en was al enige tijd ongeneeslijk ziek. Zijn bekendste periode was als bondscoach van het Engelse nationale team tussen 2001 en 2006.

'Na een lang ziekbed overleed 'SGE' in de loop van de ochtend thuis, omringd door familie. De familie vraagt respect voor hun wens om in besloten kring te rouwen en niet gecontacteerd te worden', laat zijn familie weten.

Nadat het nieuws van zijn alvleesklierkanker bekend was geworden, organiseerden Liverpool en Ajax een 'legends-wedstrijd' waarbij de Engelsen werden geleid door Eriksson. De Zweed was groot fan van Liverpool en het was altijd zijn droom om die club ooit te mogen trainen.

Eriksson was de eerste buitenlandse trainer van Engeland ooit. Voor zijn periode als bondscoach behaalde hij al meerdere successen. Zo won hij tegen alle verwachtingen in de UEFA Cup met het Zweedse IFK Göteborg. Daarna werd hij aangesteld als manager van Benfica, waarmee hij opnieuw de UEFA Cup-finale haalde.

Later werkte Eriksson bij Italiaanse topclubs als AS Roma, Fiorentina, Sampdoria en Lazio. Met laatstgenoemde club won hij de laatste Europa Cup II en werd hij landskampioen in 2000. Eriksson was tijdens de laatste fase van zijn trainerscarrière actief in Azië, als clubcoach in China en bondscoach van de Filippijnen.